Slovensko mění pravidla financování stran, necelý rok před volbami

Slovenská koalice dnes ve sněmovně prosadila změny pravidlech financování politických stran i volební kampaně, které patrně znevýhodní nové strany. Novely příslušných zákonů schválil parlament osm měsíců před plánovanými parlamentními volbami. Koalice úpravu zdůvodnila snahou o to, aby strany soupeřily o přízeň voličů hlavně svým programem, nikoli nákladnou volební kampaní. Založení nové strany teď připravuje bývalý prezident Andrej Kiska, který se dlouhodobě vymezuje vůči nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie.

Až zákon podepíše prezidentka, bude nově zakázáno financování volebních kampaní prostřednictvím sympatizantů politických stran či kandidátů, takzvaných třetích stran. Každá z nich může teď vynaložit na kampaň například před parlamentními volbami částku 100.000 eur (2,5 milionu Kč). Pro samotné strany nadále zůstane finanční limit na kampaň před volbami do sněmovny na úrovni tří milionů eur (76,4 milionu Kč).

Nově budou moci politické strany pod hrozbou svého zániku během čtyřletého volebního období přijmout dary, půjčky a členské příspěvky v maximální výši celkem 3,5 milionu eur (89,1 milionu Kč). Jeden člen strany pak bude moci ročně přispět straně ve formě členského příspěvku částkou nejvýše 10.000 eur (téměř 255.000 Kč).

Slovenská média upozornila, že schválené změny, které podpořila i část opozice, znevýhodní nové politické subjekty. Ty strany a hnutí, které v posledních volbách získaly alespoň tři procenta hlasů, totiž dostávají také peníze od státu, jež se ovšem do zmíněného limitu 3,5 milionu eur nebudou zahrnovat. Nejúspěšnější strany ve volbách inkasují od státu miliony eur.

Návrh změn koalice předložila sněmovně teprve ve středu a parlament je projednal ve zrychleném režimu. Předseda vládní strany Most-Híd Béla Bugár tvrdil, že předloha není namířena proti Kiskově chystané straně. Kiska nedávno řekl, že do rozběhu nové strany investoval 180.000 eur (4,6 milionu Kč).

"Pokládám to za ostudu a za výsměch demokracie. Za 24 hodin, osm měsíců před volbami zásadně změnit financování politických stran. My se zastrašit nedáme. Jsem přesvědčen, že my, demokratické strany, volby vyhrajeme. Vrátíme zpět Slovensko našim občanům," řekl v reakci na rozhodnutí parlamentu Kiska. Podle něj nová pravidla vyhovují parlamentním stranám, protože pobírají státní příspěvky na svou činnost.

Kiska dnes zároveň oznámil vstup poslankyně parlamentu a jedné z hlavních tváří opozičního protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veroniky Remišové do jeho připravované strany. Remišová, která podle médií nebyla členkou OĽaNO, dříve poukazovala na různé kauzy a kontroverzní postupy státních institucí. "Pevně věřím, že tato nová strana přinese na Slovensko pozitivní změnu, po které lidé tak moc touží," řekla Remišová na společné tiskové konferenci s Kiskou.

Podpora nové Kiskovy strany Za lidi dosáhla v nejnovější sondáži agentury Focus 5,2 procenta. Zdolání pětiprocentní hranice je ve volbách podmínkou pro zisk křesel ve slovenské sněmovně. I tato sondáž potvrdila, že stávající tříčlenná koalice by už ve sněmovně neměla většinu.

Související

Více souvisejících

Slovensko politické strany Andrej Kiska volební kampaň

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy