V Evropě vypukla epidemie syfilitidy. Nákaza se šíří rychleji než HIV

Evropa zaznamenala za poslední desetiletí výrazný nárůst syfilidy. Poprvé od začátku tisíciletí jsou nové případy této pohlavní nemoci v některých zemích častější než případy nákazy virem HIV. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) dnes uvedlo, že od roku 2010 se počet ohlášených případů pohlavně přenosných chorob zvýšil o 70 procent. Experti to připisují častějšímu nechráněnému sexu a riskantnějšímu chování mezi homosexuálními muži.

"Nárůst počtu případů nákazy syfilidou, jehož jsme v Evropě svědkem, je důsledkem několika faktorů. Patří mezi ně to, že lidé mají pohlavní styk bez kondomu a mají více sexuálních partnerů, stejně jako menší strach z nákazy virem HIV," uvádí odborník ECDC na pohlavně přenosné nákazy Andrew Amato-Gauci.

Evropská zpráva byla zveřejněna poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý měsíc uvedla, že každý den se ve světě nakazí asi milion lidí pohlavně přenosnou infekcí.

Pokud není léčena, může syfilida způsobit vážné komplikace u mužů i žen, včetně smrti novorozenců či narození mrtvých dětí a zvýšení rizika nákazy virem HIV, který způsobuje AIDS. Syfilida byla v roce 2016 jednou z hlavních příčin úmrtí novorozenců na celém světě.

ECDC sídlí ve Stockholmu a monitoruje zdraví a nemoci v Evropě. Podle jeho údajů bylo v letech 2007-2017 hlášeno více než 260.000 případů syfilidy. V roce 2017 dosáhla syfilida vrcholu s více než 33.000 ohlášenými případy.

Tento problém se ale v jednotlivých zemích liší. V pěti zemích - v Británii, Německu, Irsku, na Islandu a na Maltě - se počet případů nákazy více než zdvojnásobil. Naopak v Estonsku a Rumunsku klesl o 50 a více procent.

V České republice bylo v roce 2017 podle Atlasu nakažlivých chorob ECDC ohlášeno 560 případů syfilidy.

Téměř dvě třetiny případů ohlášených v letech 2007-2017, u nichž byla známá sexuální orientace nakažených, se týkaly mužů, kteří měli pohlavní styk s muži. Heterosexuálních mužů se týkalo 23 procent případů, žen 15 procent.

Amato-Gauci dodal, že tento problém zřejmě rozdmýchává lhostejnost mužů, kteří mají pohlavní styk s muži a nedělají si starosti s rizikem nákazy HIV. "Abychom tento trend zvrátili, musíme lidi povzbuzovat, aby důsledně používali kondom s novými a náhodnými partnery," citovala ho agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

pohlavní nemoci hiv zdraví nemoci Pohlavní styk

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy