Útok migranta v Německu vyvolal nečekanou debatu. V zahraničí se jí dost diví

Útok na chlapce shozeného pod vlak, který se odehrál v německém Frankfurtu, zhodnotil švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung. Situaci považuje za problematickou a přístup německé vlády by měl být velmi rozvážný, uvedl švýcarský komentátor Benedict Neff.

Zavrženíhodný čin, kdy doposud bezproblémový Eritrejec žijící ve Švýcarsku shodil do kolejiště malého chlapce, vyvolal bouřlivou diskuzi na sociálních sítích, která rozdělila zúčastněné na dvě skupiny. Na jedné straně stojí příznivci AfD, kteří vnímají problém jako závažné selhání uprchlické politiky a na druhé straně stojí jejich kritici, kteří se pohoršují nad tím, že moralizátoři se ozývají jen v momentě, kdy je pachatel cizinec a oběť Němec, jiné případy násilí je však nechávají v klidu.

Jednotlivý případ podle Neffa nemůže racionální člověk považovat za důkaz selhání celého systému. Nicméně v těchto intencích se nesou obavy řady lidí a těmto obavám je potřeba věnovat pozornost.

Lidem však podle komentátora vadí neschopnost politiků deportovat problematické příchozí, kteří zneužívají azylovou politiku Německa. „Dnešní Německo působí nezvykle nejistým a křehkým dojmem,“ upozorňuje komentátor sledující situaci ze zahraniční perspektivy.

Situaci prohlubuje snaha médií nejitřit emoce, kdy řada z nich referovala o události na marginálních místech, při tom událost hýbala veřejným míněním a německý ministr vnitra dokonce přerušil dovolenou a jel na tiskovou konferenci, aby uklidnil nálady v zemi, což svědčí o závažnosti situace. Snaha některých novin, tak měla přesně opačný efekt, jelikož někteří lidé se na malou pozornost médií dívali s nedůvěrou.

Související

Více souvisejících

Německo Švýcarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy