Loď Open Arms stále nesmí do přístavu, italská vláda se rozhádala

Z lodě španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která ve čtvrtek po dvou týdnech čekání s desítkami afrických migrantů na palubě vplula do italských vod, odvezli za posledních 24 hodin několik běženců ze zdravotních důvodů na ostrov Lampedusa. Asi kilometr od něj teď loď čeká se 128 migranty na povolení zakotvit v přístavu. O to se přou ministři rozpadající se italské vládní koalice.

Pro povolení pro Open Arms zakotvit na Lampeduse se dnes vyslovil i starosta stejnojmenného přístavu Salvatore Martello. Podle italského deníku La Repubblica by situaci měly vyřešit úřady sicilské provincie Agrigento, pod kterou Lampedusa spadá. Zasáhnout může prokuratura, pokud uzná, že není naplněn středeční verdikt italského oblastního soudu kraje Lazio. Ten rozhodl, že loď smí vplout do italských vod a migrantům má být poskytnuta pomoc. Zakotvení v přístavu ale soud výslovně nenařídil.

Posádka španělského plavidla nalodila migranty plující z Libye do Evropy při několika záchranných operacích, první část z nich už 1. srpna. Nesměla ale vplout do italských vod kvůli protiimigrační politice ministra vnitra Mattea Salviniho. Ten od loňska zakazuje vstup do Itálie lodím nevládních organizací s migranty.

?#ULTIMAHORA Realizada esta pasada noche evacuación urgente de 3 personas y un acompañante, por complicaciones médicas que requieren atención especializada. Todas las personas a bordo necesitan ser desembarcadas con urgencia. Por humanidad. #PuertoSeguroYA pic.twitter.com/SjZquoAEzT

— Open Arms (@openarms_fund) August 16, 2019

Od 1. srpna povolily italské či maltské úřady vylodění více než dvou desítek migrantů z lodi Open Arms, mimo jiné těhotným ženám, dětem či lidem se zdravotními problémy a jejich doprovodu.

Na středeční verdikt soudu Salvini zareagoval novým dekretem, kterým španělské lodi zakázal vstup do Itálie. Dekret ale odmítli podepsat ministři dopravy a obrany, kteří patří ke druhé ze stran vládní koalice. Ta se minulý týden rozpadla a Salvini předložil v parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě, jímž chce dosáhnout předčasných voleb. Jeho krajně pravicové straně Liga totiž od loňských voleb výrazně vzrostly preference, nyní by ji volilo podle různých průzkumů až 40 procent voličů.

Proti Salvinimu se ve čtvrtek postavil v otázce migrantů i nestranický italský premiér Giuseppe Conte, který ho v otevřeném dopise na sociálních sítích kritizoval za obsesi protiimigrační politikou. Salvini v reakci uvedl, že je na tuto obsesi pyšný, protože zajišťuje bezpečnost Itálie. "A za to mě Italové platí," uvedl ministr vnitra.

Conte rovněž ve čtvrtek uvedl, že mu šest zemí vyjádřilo ochotu migranty z lodě Open Arms přijmout. Jsou to podle něj Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsko, Španělsko a Lucembursko. Itálie a Malta od loňska přístavy uzavírají proto, že EU není schopna migrační krizi systematicky řešit, a loď nevládní organizace s migranty pustí do přístavu, až když dostanou slib ostatních zemí EU, že migranty převezmou.

"Za mě zůstanou přístavy zavřené pašerákům a jejich zahraničním komplicům," zopakoval ve čtvrtek Salvini. Ten dlouhodobě obviňuje posádky lodí nevládních organizací z napomáhání pašeráctví, ač k tomu dosud nepředložil žádné důkazy.

Mezi Lampedusou a Maltou pluje nyní loď Ocean Viking, kterou provozují organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée a na jejíž palubě je 356 afrických migrantů. Ty nalodila posádka mezi 9. a 12. srpnem, jsou mezi nimi čtyři ženy a stovka nezletilých, většina ve věku 15 až 18 let.

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

Itálie přijme 265 migrantů z lodi Open Arms. Čeká je test na koronavirus a karanténa

Italské úřady umožnily na Sicílii přistát lodi španělské nevládní organizace Open Arms, která má na palubě 265 uprchlíků. Plavidlo, které dříve odmítla Malta, k sicilským břehům doplulo dnes kolem poledne. Loď ale nebyla vpuštěna do přístavu, migranti budou muset podstoupit test na přítomnost koronaviru. Po testu budou uprchlíci přesunuti z lodě do karantény, píše místní tisk.

Více souvisejících

Proactiva Open Arms uprchlíci loď s uprchlíky Itálie Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy