Prezidentem EU podruhé zvolen Van Rompuy

Brusel - Belgičan Herman van Rompuy byl ve čtvrtek podruhé zvolen prezidentem Evropské unie. Informuje o tom agentura AFP.

Rompuye zvolili šéfové států a vlád evropské sedmadvacítky na své schůzce v Bruselu."Je pro mne potěšením, že mohu přijmout druhé pověření k této funkci. Je to privilegium sloužit Evropě v tak důležité době. Je to také velká odpovědnost," reaguje van Rompuy na Twitteru.Bývalý belgický premiér, čtyřiašedesátiletý křesťanský demokrat, byl jediným kandidátem na tuto funkci. Poprvé ho do ní představitelé unijních států zvolili koncem roku 2009.Evropský prezident (předseda Evropské rady) svolává a řídí schůzky šéfů států a vlád unie.Unie volí prezidenta na 30 měsíců.Rompuy byl zvolen prezidentem na začátku dvoudenního summitu unie, který začal ve čtvrtek po sedmé hodině večer.Vůdci 25 zemí unie na schůzce v pátek podepíšou smlouvu o rozpočtové disciplíně.Dokument má zajistit rozpočtovou odpovědnost unijních států, zejména zemí eurozóny, ukončit dluhovou krizi a zabránit tomu, aby se opakovala.Česká a britská vláda daly najevo, že se ke smlouvě nepřipojí.Česko zastupuje na summitu premiér Petr Nečas.Summit by měl schválit kandidaturu Srbska na členství v unii. Nejspíš ale nebude souhlasit se vstupem Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru. Nesouhlasí s tím Nizozemci.

Související

Herman Van Rompuy, prezident EU

Prezident EU důrazně: Pryč s populismem, přistěhovalectví je znakem...

Berlín - Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy ve svém dnešním projevu k situaci v Evropě podle agentury DPA obhajoval volnost pohybu osob, kritizoval strach z přistěhovalectví a varoval před rostoucím populismem v členských státech Evropské unie. Sílící nedůvěře vůči Evropě se podle něj dá čelit jen konkrétními politickými úspěchy.

Více souvisejících

Herman Van Rompuy prezident eu

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 53 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy