Smrt princezny Diany: Že by Dianu zabil člen armády?

Londýn - Mezi novými informacemi o smrti britské princezny Diany, které zkoumá britská policie, může být i tvrzení, že smrt Diany, jejího přítele a jejich řidiče způsobil člen britské armády. Vyplývá to ze závěrů britské zpravodajské televize Sky News. Scotland Yard v sobotu uvedl, že se zabývá novými informacemi o úmrtí princezny, která zahynula v roce 1997 při dopravní nehodě v Paříži. Podrobnosti ani zdroj ale policie neuvedla.

Zdroj: YouTube

V čem nové indicie spočívají, vyšetřovatelé neupřesnili. Policie v prohlášení uvedla, že zkoumá jejich "relevanci a důvěryhodnost"."Vyšetřování znovu neotevíráme," upozornila zároveň. Přezkum nových informací se prý netýká ani takzvané operace Paget, což bylo vyšetřování konspiračních teorií kolem Dianiny smrti. Britští vyšetřovatelé s konečnou platností v roce 2006 vyloučili, že by byla obětí spiknutí.Podle Sky News nové poznatky přišly od rodičů bývalé partnerky nejmenovaného někdejšího příslušníka armády. Ke Scotland Yardu se prý informace dostaly poměrně nedávno. Podle dalších tvrzení televize zahrnují i odkazy na "věc známou jako Dianin deník".Podle webu mirror.co.uk se tvrzení objevilo v ručně psaném dopise rodičů manželky odstřelovače britské speciální jednotky, který se uvádí jako voják N. Podle tohoto listu se kdysi voják N chlubil, že "za smrtí princezny Diany je" britská speciální jednotka SAS.Francouzští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že řidič byl při nárazu do sloupu pod vlivem alkoholu, jel nepřiměřenou rychlostí a nezvládl řízení. Kritizovali i dotěrnost motorizovaných reportérů.Policie v sobotním prohlášení uvedla, že zkoumá "relevanci a důvěryhodnost" nových informací, které nedávno obdržela. Přezkum nových informací se však prý netýká takzvané operace Paget, což bylo vyšetřování konspiračních teorií kolem Dianiny smrti. Britští vyšetřovatelé s konečnou platností v roce 2006 vyloučili, že by byla obětí spiknutí.Lady Diana pozdě v noci 30. srpna 1997 opustila se svým milencem Dodim Al-Fayedem hotel Ritz v Palace Vendome v Paříži a snažila se uniknout devíti francouzským novinářům, kteří ji pronásledovali. Krátce po půlnoci v neděli 31. srpna vjelo auto do tunelu poblíž Place de l´Alma. Řidič jel při útěku bulvárním novinářům rychlostí 95–110 km/h, čímž překročil povolenou rychlost. Automobil značky Mercedes (Třída S, model w140) narazil do zdi na pravé straně, odrazil se a čelně narazil do třináctého z pilířů, který podpíral střechu tunelu.

Dodi Al-Fayed a Henri Paul byli mrtví hned na místě nehody. Lady Diana ležela uvězněná pod troskami auta. Poté, co ji záchranáři stabilizovali a odvezli do nemocnice, se zjistilo, že její zranění jsou příliš rozsáhlá. Její srdce bylo přemístěno z levé na pravou stranu hrudníku s rozřízlou plicní tepnou. I přes operaci museli lékaři nakonec konstatovat Dianinu smrt.

Lionel Jospin (francouzský premiér), Bernadette Chirac (manželka prezidenta Jacquese Chiraca) a Bernard Kouchner přišli vzdát princezně poslední poklonu. Do Anglie tělo převezl princ Charles a Dianiny dvě sestry.Francouzští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že řidič byl při nárazu do sloupu pod vlivem alkoholu, jel nepřiměřenou rychlostí a nezvládl řízení. Kritizovali i dotěrnost motorizovaných reportérů.

Související

Do aukce jdou sametové šaty princezny Diany Prohlédněte si galerii

Šaty princezny Diany jdou do aukce

V USA se bude koncem měsíce dražit známá sametová róba princezny Diany, ve které se fotila i pro časopis Vanity Fair těsně před svou smrtí. Aukční síň Sotheby’s očekává, že by se mohla prodat až za 120.000 dolarů (2,7 milionu korun). 

Více souvisejících

Lady Diana

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy