Smuteční obřad na náměstí Pilsudského skončil, lidé čekají na průvod

Varšava - Krátce po 15. hodině skončil na Pilsudského náměstí ve Varšavě sobotní pietní akt za oběti tragické havárie prezidentského speciálu. Tisíce lidí zůstávají na náměstí, jiní spěchají do varšavských ulic, jimiž z Prezidentského paláce do katedrály sv. Jana povede průvod s rakvemi prezidentského páru.

Smíšený sbor před dvanáctou hodinou zapíval smuteční píseň a po minutě ticha herec Artur Żmijewski přečetl jména všech lidí, kteří při nehodě zahynuli.

Poté zazněla polská hymna a předseda Sejmu a úřadující prezident Polska Bronisław Komorowski přednesl úvodní projev.

Lidé se na náměstí začali shromažďovat ještě před rozedněním. S oběťmi tragické havárie se přišly rozloučit statisíce obyčejných lidí, ale i politici a zejména příbuzní zesnulých. Půl hodiny před zahájením ceremonie už bylo celé náměstí Pilsudského plné. Stejně tak plné byly okolní parky a ulice, z nichž lidé mohou sledovat pietní akt z velkoplošných obrazovek.

Ve středu města jsou uzavírky, do blízkosti náměstí se autem mohly dostat jen sanitky, policisté a vozy taxi. Samotné náměstí Pilsudského je zábranami rozděleno na koridory, ve kterých budou lidé sledovat smuteční mši za oběti nehody u Smolenska. Tyto koridory byly ale v poledne beznadějně plné.

Na zemi poblíž Hrobu neznámého vojína hoří stovky svíček. Všichni návštěvníci, kteří se v sobotní poledne přišli rozloučit se zesnulými polskými osobnostmi, se chovají velmi slušně a shovívavě – bez ohledu na to, zda si našli dobrá místa na hlavním náměstí, nebo uvízli v davu na některé z přístupových ulic.

"Tragédie Poláky vždycky spojily a vždy nás zase spojí. Jen se podívejte kolem sebe!" řekl Wojtek Krocz, starší muž, který do Varšavy přijel z přístavního města Gdyně na severovýchodě Polska. "Je to smutné, ale je to tak. V tom je naše síla," doplnil.

Samotný střed náměstí je vyhrazen pro oltář, který tvoří velký bílý kříž a portréty lidí, kteří ve vládním letadle zahynuli. Portrét prezidentského páru je zvýrazněný orámováním stuhou v polských národních barvách. Vlevo od oltáře je papežský kříž. Místo kolem oltáře je obsazeno rodinami zesnulých a VIP hosty.

Po projevech maršálka Sejmu a úřadujícího polského prezidenta Bronislawa Komorowského, premiéra Donalda Tuska, Jarosława Kaczyńského a dalších hostů ve 13:00 SELČ začala slavnostní eucharistie, kterou sloužil apoštolský nuncius v Polsku Józef Kowalczyk a koncelebrovali ji polští biskupové. Kowalczyk se snažil Poláky utěšit příklady z Bible o zmrtvýchvstání. Zmínil příběh Lazara a jeho sestry Marty, jíž Ježíš řekl: "Marto, Tvůj bratr vstane z mrtvých. Já jsem vzkříšení i život, kdo ve mě věří, byť by i zemřel, živ bude, a kdo žije a věří ve mně, nezemře navždy." "Neztratili jsme je navždy, jednoho dne je spatříme a toto setkání bude trvat věčně," řekl nuncius během homilie.

Kowalczyk také citoval z listu, který Polákům zaslal papežský vyslanec Angelo Sodano, jež vzhledem k uzavření polského a severní části italského vzdušného prostoru kvůli sopečnému popelu z islandského vulkánu nemohl přiletět.

Do 16:30 bude možné v Prezidentském paláci vzdát poslední čest prezidentskému páru.

V 17:30 budou rakve s Marií a Lechem Kaczyńskými převezeny z Prezidentského paláce do varšavské katedrály sv. Jana Křtitele na Starém Městě. Tam se od 18:00 uskuteční mše svatá za prezidentský pár, kterou bude řídit arcibiskup Kazimierz Nycz. Homilie pronese hnězdenský arcibiskup Henryk Muszyński.

V sobotu v 08:56 hodin ráno, přesně týden po tragédii ve Smolensku, se varšavskými ulicemi rozezněly sirény městských varovných systémů, sanitek, policejních a hasičských vozů. Každý, koho sirény zastihly na ulici, se zastavil a minutou ticha uctil památku obětí havárie prezidentského speciálu.

Na věži katedrály na krakovském hradě Wawel se rozezněl zvon Zikmund. Ten zvoní pouze při nejdůležitějších státních a církevních svátcích a mimořádných událostech.

Těla prezidenta Kaczyńského a jeho ženy zůstanou v katedrále do nedělního rána, odkud by podle původních plánů měly být v 07:00 převezeny na vojenské letiště Okęcie ve Varšavě a poté v 08:00 odletět na krakovské letiště Balice.

"Poděkujme jim za to, že byli dobrými lidmi v životě soukromém i veřejném," řekl v závěrečném slově na konci mše na hlavním varšavském náměstí arcibiskup Józef Michalik.

Průběh samotného pietního aktu, kterého se podle odhadů zúčastnilo na 80 tisíc lidí, se odehrál bez větších problémů. Zdravotníci museli ošetřit několik menších úrazů jako například vymknutý kotník a ambulance do nemocnice odvezly několik osob. Podle Pawła Siennického z varšavské záchranné služby ale nikdo z nich není v ohrožení života.

Policie také řešila několik případů kapesních krádeží.

Rodina Lecha a Marie Kaczyńských se do Prezidentského paláce vrátila krátce po půl čtvrté odpoledne. Prezidentova bratra Jaroslawa i dceru Kaczyńských po cestě zdravili lidé a před palácem je čekal velký aplaus.

Celý den se mohli truchlící v Prezidentském paláci naposledy poklonit prezidentovi a jeho choti. Podle původního plánu organizátorů se brány paláce měly zavřít až v 16:30, nakonec se tak ale stalo už po 15. hodině. Důvodem patrně byly přípravy na cestu rakví do katedrály sv. Jana Křtitele na Starém Městě.

Podle Jacka Sasina z polského prezidentského úřadu poslední poctu prezidentskému páru od úterka vzdalo na 180 tisíc lidí.

Průvod by se na cestu měl vydat v 17:00. V 18:00 se v katedrále sv. Jana Křtitele uskuteční mše svatá za prezidentský pár, kterou bude řídit arcibiskup Kazimierz Nycz. Homilie pronese hnězdenský arcibiskup Henryk Muszyński.

Trasa průvodu rakví vyprovázených procesím biskupů, která vede jednou z nejznámějších varšavských ulic Krakowskie Przedmieście, je již obklopená davy lidí. Samotná katedrála byla pro veřejnost uzavřena po 14. hodině. Dobrovolníci lidem rozdávají vodu.

Podle posledních informací budou ostatky prezidentského páru do Krakova převezeny letecky.

Související

Více souvisejících

Polsko Lech Kaczyński

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

před 2 hodinami

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Írán projevuje náznaky ochoty obnovit jednání o svém jaderném programu

Írán projevuje náznaky ochoty obnovit jednání o svém jaderném programu, ale zatím odmítá návrat inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kterým byla odebrána akreditace. Uvedl to generální ředitel MAAE Rafael Grossi ve čtvrtečním rozhovoru pro agenturu AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy