Raut není korupce: Německý exprezident Wulff soud vyhrál

Hannover - Zemský soud v Hannoveru dnes osvobodil bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa obžalovaného z neoprávněného čerpání výhod. Soud podle německých médií verdikt zdůvodnil tím, že pro obvinění z přijímání výhod neexistují žádné důkazy, a konstatoval, že exprezidentovi náleží odškodnění. Tato aféra byla jednou z příčin Wulffovy rezignace v únoru 2012.

"Ulevilo se mi. Jsem rád, že se u tohoto soudu prosadilo právo a já se nyní zase můžu dívat dopředu," prohlásil někdejší prezident při odchodu ze soudní síně. S jiným verdiktem prý dnes ani nepočítal.

Wulff čelil obžalobě kvůli tomu, že se v roce 2008 ještě jako regionální dolnosaský premiér nechal na mnichovském pivním festivalu Oktoberfest hostit filmovým producentem Davidem Groenewoldem. Ten údajně část jeho pobytu zaplatil; na hotel a na občerstvení tehdy čelného představitele křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové a jeho rodiny dal 750 eur (dnes asi 20.600 Kč).

Podle žalobců tím chtěl nyní čtyřiapadesátiletého Wulffa ovlivnit, aby uvolnil veřejné prostředky na jeho připravovaný filmový projekt John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše. Peníze nakonec Groenewold skutečně získal.

Obhajoba však tvrdila, že oba muži byli dobří přátelé a mezi takovými jsou podobné vzájemné úhrady běžné. Potvrdila to mimo jiné Wulffova manželka Bettina, s níž se exprezident rozvádí, či jeho osobní strážce.

Státní zástupci se chtějí v průběhu příštího týdne rozhodnout, zda se proti dnešnímu verdiktu odvolají. Žádost o revizi musí podat do týdne. "Využijeme tento čas, abychom rozsudek přezkoumali," řekl agentuře DPA vrchní státní zástupce Frank Lüttig.

Němce už to ani moc nezajímá

Výsledek byl už očekávaný, původně se ale případ zdál mnohem větší. „Bylo to tak, že nejdřív mělo jít o větší věci, jako o nějaké státní zakázky, které by Dolní Sasko dalo nějakým přátelům tehdejšího tamního ministerského předsedy Wulffa, pak šlo o nějaké výlety, podporu, místo v soukromém letadle a podobné jiné věci, až konečně se toto všechno odstranilo, smetlo ze stolu, protože pro to nebyly důkazy," podotýká Jaroslav Šonka, odborník na Německo.

Wulff (prezidentem se stal v červenci 2010) v únoru 2012 rezignoval. Začátek konce si přivolal telefonátem šéfredaktorovi vlivného listu Bild, na kterého tlačil, aby nezveřejnil informace o zvýhodněném úvěru.  Obvinění se však nakonec týkalo pouze pohoštění na Oktoberfestu. Wulff mohl vše vyřešit pouhou pokutou, to však neudělal, uvedl Rozhlas.cz.

„On by chtěl zase začít být nějak činný, mohl by být advokátem a podobně a prostě potřebuje plné očištění, trvá na tom a chce z toho vyjít vítězně, i když mu to v té prezidentské kariéře už nepomůže, tak zbytek jeho života nebude zatížený nějakým nevyřešeným případem," podotkl Šonka.

Kauza už nyní Němce příliš nezajímá, Šonka dokonce mluvil o jistém „zhnusení" k opakovaně se vracejícímu tématu.

Související

Ilustrační foto

Německá justice nelení: Exprezident Wulff stane před soudem

Berlín - Státní zastupitelství v Hannoveru dnes obžalovalo bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa z korupce. Informovala o tom agentura DPA. V případu jde o Wulffovy vztahy s filmovým investorem Davidem Groenewoldem. Politik si od něj údajně ještě v době, kdy byl dolnosaským premiérem, nechal zaplatit pobyt v Mnichově a pak se přimlouval za jeho projekt.

Více souvisejících

Christian Wulff Německo soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy