Německá justice nelení: Exprezident Wulff stane před soudem

Berlín - Státní zastupitelství v Hannoveru dnes obžalovalo bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa z korupce. Informovala o tom agentura DPA. V případu jde o Wulffovy vztahy s filmovým investorem Davidem Groenewoldem. Politik si od něj údajně ještě v době, kdy byl dolnosaským premiérem, nechal zaplatit pobyt v Mnichově a pak se přimlouval za jeho projekt.

Dnes podaná obžaloba souvisí s výletem rodiny Wulffových na pivní festival Oktoberfest v Mnichově v roce 2008. Groenewold tehdy údajně část nákladů za pobyt ve výši 4000 eur (asi 100.000 korun) uhradil. Politika to podle žalobců zavazovalo k tomu, aby se pokoušel díky svému jménu získat peníze na financování Groenewoldova filmového projektu.

Hannoverská prokuratura podala obžalobu také na Groenewolda, a to za uplácení. O obžalobě bude rozhodovat hannoverský zemský soud: v tom, zda bude zahájen proces, by mělo být jasno za několik měsíců.

Německý prezident Christian Wulff rezignoval v únoru roku 2012. V krátkém proslovu tehdy přiznal, že udělal chyby, jeho kroky však byly motivovány upřímně. Dodal, že se ve všech svých úřadech vždy choval v právním slova smyslu korektně.

Od prosince 2011 čelil kritice kvůli soukromé půjčce na dům ve výši 500 tisíc eur, kterou přijal ještě před nástupem do křesla hlavy státu. Výhodnou půjčku údajně získal kvůli svým vztahům se zámožnými podnikateli, s nimiž trávil bezplatné dovolené, píše idnes.cz. V lednu navíc vyšlo najevo, že osobně vyvíjel tlak na bulvár Bild, aby materiál o půjčce nezveřejňoval.

V médiích se také objevilo podezření, že Wulff ještě jako dolnosaský premiér získal za nestandardních podmínek vůz Škoda. Tehdy spolkovou zemi zastupoval v dozorčí radě koncernu Volkswagenu, jemuž česká automobilka patří.

Související

Více souvisejících

Německo Christian Wulff Korupce

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy