Zastaví EU íránský jaderný program? Bude to fuška

Teherán - Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová přiznala, že dosáhnout trvalé dohody s Íránem o jeho jaderném programu bude velmi obtížné. Vyjádřila se tak dnes na tiskové konferenci v Teheránu uspořádané po jejím setkání s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem. Ashtonová je v Íránu na dvoudenní návštěvě, která má připravit další kolo rozhovorů velmocí s Teheránem.

Loni se Rusku, USA, Francii, Británii, Číně a Německu podařilo dosáhnout prozatímní dohody s platností na půl roku. "Tato dočasná dohoda je opravdu významná, ale ne tak jako konečné ujednání. A to bude obtížné a komplikované," upozornila Ashtonová.

Smyslem rozhovorů je vyloučit podezření, že íránský jaderný program je zaměřený nejenom na civilní účely, jak tvrdí Teherán, ale i na zbrojní. Írán kvůli své dosavadní neústupnosti jednoznačně vyjasnit pochyby čelí mezinárodním sankcím. Část jich byla zmírněna díky dočasné dohodě.

Zaríf prohlásil, že jeho země "je odhodlaná dospět k trvalému ujednání". "Ukázali jsme dobrou vůli a plníme, k čemu jsme se zavázali. Teď musí dobrou vůli a odhodlání ukázat také protistrana," prohlásil s tím, že podle Íránu lze k dohodě dospět za čtyři až pět měsíců. Znovu ale upozornil, že Teherán "nepřijme řešení, ve kterém nebudou uznána jeho práva" v jaderné oblasti.

Ashtonovou přijal i íránský prezident Hasan Rúhání, který vyjádřil naději, že si Teherán "vytvoří nový vztah s EU", včetně "strategického partnerství v oblasti energetiky a obchodu", uvedla tisková agentura ISNA.Izrael, který patří k největším kritikům Íránu, Ashtonové vzkázal, aby do svých teheránských jednání zahrnula středeční případ zadržení raket pro radikály v pásmu Gazy. Podle Izraelců se na dodávce podílel Írán. Ten to popírá.

Preventivní útok?

V červnu 2008 Izrael uskutečnil vojenské cvičení, kterého se zúčastnilo přes sto stíhacích letadel F-15 a F-16. (ČT24 2008) Tyto manévry nad Středozemním mořem byly obecně vnímány jako zkouška pro případný útok na íránská jaderná zařízení a zároveň jako doklad vážnosti, kterou Izrael přikládá tomuto problému. USA se v létě 2008 vyslovily, že aktivně nepodpoří preventivní útok Izraele. I přesto ovšem v září stejného roku odsouhlasily poskytnutí Izraeli 77 milionů USD na nákup tisíce kusů pum typu GBU-39, která je považována za jednu z nejpřesnějších bomb světa.

Schopnost těchto pum proniknout minimálně 90 cm silným železobetonem ještě více posiluje izraelskou schopnost ohrozit íránská nukleární zařízení a podzemní bunkry Hizballáhu v jižním Libanonu. Na konci října 2009 podnikl Izrael společně s USA dosud největší společné cvičení v dosavadní historii. I navzdory negujících prohlášení amerického velvyslanectví v Izraeli se předpokládá, že tyto manévry s názvem Juniper Cobra byly nácvikem izraelské obrany proti hrozbě íránských balistických střel.

Článek Nuclear Iran: Perils and Prospects se zabývá možností preventivního útoku ze strany USA, nicméně jeho závěry jsou použitelné i pro případ útoku Izraele. Dle něj Pentagon sice disponuje vojenskými kapacitami ke zničení mnoha íránských jaderných zařízení, ovšem taková operace by i podle vojenských expertů vyžadovala několik týdnů a i přesto by se nepodařilo íránský jaderný program zničit úplně, ale pouze jej vrátit o několik let zpět. Vyjadřuje-li článek pesimismus ohledně schopnosti americké armády ukončit íránský jaderný program, izraelská armáda by to pravděpodobně nesvedla taktéž, píše server globalpolitics.cz.

Související

Více souvisejících

Írán EU (Evropská unie) jaderný výzkum

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 20 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 2 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajinci strávili další noc v krytu. Poplach kvůli Rusku trval pět hodin

Rusko v noci na neděli provedlo několik vln leteckých útoků na různé oblasti Ukrajiny, včetně Kyjeva. V hlavním městě a jeho okolí byl třikrát během noci vyhlášen letecký poplach, který trval dohromady asi pět hodin, informoval Serhij Popko, šéf kyjevské vojenské správy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy