Kauza MUS nekončí: Česko bylo vyhozeno ze dveří, snažilo se vlézt oknem

Bellinzone - Švýcarský soud, který loni v říjnu nepravomocně odsoudil pět českých manažerů v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS), odmítl umožnit České republice přístup ke spisu případu obsahujícímu desítky tisíc stránek. Napsal to dnes švýcarský deník Le Temps. Pro ČR tak jde podle listu v kauze už o třetí neúspěch: nejprve nebyla připuštěna jako žalující strana a později ani jako strana poškozená.

"Je to, jako kdyby Česká republika byla vyhozena ze dveří a snažila se vlézt zase dovnitř oknem," řekl listu právník blízký případu. Ve svém rozhodnutí z 27. května švýcarský federální soud v Bellinzoně neuznal argument Prahy, že má na spisu "vědecký zájem nebo jiný zájem hodný ochrany".

Odsouzení manažeři dostali v úterý od soudu rozsáhlé písemné odůvodnění loňského rozsudku, které má 591 stran a je ve francouzštině. Podle Le Temps nyní začíná pro advokáty exmajitelů MUS sprint. Mají totiž 30 dní "na seznámení s dokumentem, na přeložení z francouzštiny pro své klienty a na přípravu odvolání".

Manažeři netajili šok, byť byli předem podle Le Temps varováni. "Předseda senátu Jean-Luc Bacher loni v říjnu v Bellinzoně před vyhlášením verdiktu v případu MUS upozornil, že jeho projev se bude týkat jen 'drastického výběru', 'malé části' toho, co bude následně zveřejněno v rozsudku. Mluvil více než dvě hodiny," uvedl švýcarský deník.

Soud potrestal Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz. Muži trvají na své nevině.

Kauza se týká nákupu akcií MUS, které manažeři pořizovali za peníze firmy, jež pak podle soudu nevrátili. Českému státu způsobili podle tribunálu škodu tím, že v roce 1999 koupili státní podíl za nepřiměřeně nízkou částku 650 milionů korun.Podle Le Temps je rozsah písemného rozsudku ve Švýcarsku výjimečný. "Pokud je mi známo, žádný případ nedosáhl takového počtu stránek, snad s výjimkou Swissairu," poznamenal podle listu jeden expert na trestní právo. "A 591 stran, to je mimo normu," dodal. Mimořádná je také celková zadržená částka na stovkách bankovních účtů, která činí přes 660 milionů franků (skoro 15 miliard Kč).

Rozsudek obsahuje mimo jiné podrobný popis celého vyšetřování kauzy ze strany švýcarských orgánů, které vedly desítky lidí také v zahraničí, a sice v České republice, na britském ostrově Man, na Kypru, ve Francii, Lichtenštejnsku a Rakousku. Náklady vyšetřování byly vyčísleny na setinu přesně: 490.411,53 franku (přes 11 milionů Kč). Odsouzení z to mají pokrýt 314.000 franků (přes sedm milionů Kč), zbytek švýcarský stát. Zbývající stovky milionů franků (miliard Kč) na zablokovaných účtech ovšem mají zamířit rovněž do švýcarské státní kasy jako "kompenzační pohledávka".

Podle Le Temps se hodlají odsouzení prostřednictvím svých právníků odvolat zejména proti tomu, že se Švýcarsko vůbec vmísilo do fakticky vnitročeské kauzy.

"Jsme nevinní," reagovali čtyři z obžalovaných v prohlášení, z něhož cituje Le Temps. Tato "jedinečná událost ve švýcarské historii" prý "hluboce otřásla jejich důvěrou" ve švýcarskou spravedlnost. Švýcarská prokuratura uvedla, že teprve po zevrubném seznámení se s rozsudkem se rozhodne, zda rovněž podá odvolání k federálnímu soudu.

Související

Miloš Zeman

Prezident Zeman u soudu hájil privatizaci Mostecké uhelné

Prezident Miloš Zeman dnes při svědecké výpovědi u soudu hájil prodej státního podílu v Mostecké uhelné společnosti (MUS), který v roce 1999 schválila jeho vláda. MUS podle něj nebyla strategickou společností a vláda byla ráda, že se menšinového podílu zbaví.
MUS

V kauze Mostecké uhelné vypovídal miliardář Bobela, obviněného Koláčka se zastal

V kauze údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS) u soudu vypovídal miliardář a někdejší spolumajitel firmy Vasil Bobela. Mimo jiné uvedl, že v roce 1999 neměl management MUS pochyby o zákonnosti svého jednání, protože policie nic protiprávního neodhalila. Na některé z položených otázek dnes Bobela nicméně odmítl odpovědět, aby si nepřivodil nebezpečí trestního stíhání.

Více souvisejících

MUS Švýcarsko soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy