Majdan je plný opilců a rváčů, Kličkovi dochází trpělivost

Kyjev - Blokované centrální kyjevské náměstí Nezávislosti, známé jako Majdan, se musí zcela otevřít a nezbytná je také brzká reforma tamního aktivistického hnutí. V rozhovoru s agenturou Interfax-Ukrajina to dnes prohlásil starosta ukrajinské metropole a bývalý světový šampion v boxu Vitalij Kličko. Majdan byl ohniskem protestů proti režimu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, na náměstí ale k nelibosti nové vlády a městských úřadů stále zůstávají stovky demonstrantů.

"Jsme přesvědčen, že (hnutí) Majdan se brzy musí reformovat a vymezit samo sebe. Kyjev se musí vrátit k normálnímu životu," řekl Kličko s odkazem na aktivisty, kteří na náměstí nadále stanují.

Podle Klička již ale Majdan není stejným místem jako před několika měsíci, kdy byl ukrajinským symbolem touhy po svobodné a demokratické společnosti. "Je velmi zvláštní, že se z Majdanu ozývá střelba, jsou zde rvačky a mnoho lidí je zde v podroušeném stavu. Nazývali jsme to tam Euromajdanem, ale k evropským standardům to má daleko," prohlásil Kličko. Počet lidí, kteří na náměstí zůstávají, odhadl na osm stovek.

Kyjevský starosta rovněž zmínil průzkum veřejného mínění z počátku července, podle kterého v zimě podporovalo demonstranty na Majdanu 80 procent obyvatel metropole. Nyní se 82 procentům obyvatel hlavního města stanový tábor na náměstí nelíbí, 79 procent je dokonce přesvědčeno, že se tam stáhli kriminálníci a 89 procent by uvítalo, kdyby byly strženy zbylé barikády.

Jak to začalo?

30. listopadu 2013 ve čtyři hodiny ráno zvláštní policejní jednotky ukrajinské milice Berkut silou rozehnaly shromáždění stoupenců evropské integrace na Majdanu. Několik desítek lidí bylo zraněno, podle oficiálních zpráv jich bylo 21 převezeno do nemocnice a sedm hospitalizováno. Několik desítek aktivistů bylo zatčeno. Podle informací opozice bylo v tu dobu na Majdanu 1000 lidí. Zranění a zbití lidé se po útoku ukryli v Michajlovském chrámu.

Lidé pobouření užitím násilí, zvláště proti mladým, se dopoledne 30. listopadu shromáždili na Michajlovském náměstí. Podle různých odhadů jich bylo mezi 10 a 15 tisíci. Ve Lvově Vitalij Kličko vyzval k „národnímu sněmu" a později se odtud vydalo do Kyjeva několik tisíc lidí.

1. prosince 2013 se protestující přesunuli z Michajlovského náměstí na Majdan. Podle různých odhadů se na hlavním kyjevském náměstí sešlo mezi 20 až 60 tisíci lidí.

Související

Vitalij Kličko, Kyjev (Ukrajina)

Proč vlastně skončil Zalužnyj? Vysvětlení žádá už i Kličko

Primátor ukrajinské metropole Kyjeva Vitalij Kličko, který dlouhodobě udržuje napjaté vztahy s prezidentem Volodymyrem Zelenským, se domnívá, že vysvětlení odvolání Valerije Zalužného z pozice hlavního velitele ozbrojených sil Ukrajiny není dostatečně přesvědčivé.

Více souvisejících

Vitalij Kličko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy