Ruský ministr obrany Šojgu našel viníka. Kdo může za zřícení letu MH17?

Moskva - Kdo je viníkem letecké tragédie nad Ukrajinou 17. července, při které zahynulo 298 lidí? Sergej Šojgu, ministr obrany Ruska, dnes zaútočil na Kyjev a hází na něj veškerou odpovědnost. Prokremelský tisk zároveň zpochybňuje předvěžnou zprávu nizozemskžch vyšetřovatelů.

Podle Kyjeva a Washingtonu letoun nejspíše sestřelili proruští separatisté raketou dodanou z Ruska, ti to popírají.

"Katastrofa se odehrála ve vzdušném prostoru Ukrajiny, která nese veškerou, plnou odpovědnost za to, co se stalo," řekl generál Šojgu při schůzce s malajsijským ministrem obrany. "Jsem přesvědčen, že kdyby Ukrajina řešila vnitřní problémy bez použití ozbrojených sil, bez krveprolití, bez nasazení těžkého dělostřelectva, raketometů, letectva (...), pak by se ta tragédie neodehrála," řekl Šojgu podle agentury ITAR-TASS.Šojgu se ke katastrofě vyjádřil den po zveřejnění předběžné zprávy nizozemských vyšetřovatelů. Podle nich bylo příčinou katastrofy nejspíš zasažení letadla "množstvím vnějších objektů s vysokou energií", které způsobily, že se letoun ve vzduchu rozpadl.

Zdroj: YouTube

Zástupce Ruska při OSN Vitalij Čurkin nechtěl kritizovat první závěry nizozemských vyšetřovatelů, podle nichž pád stroje způsobila ničivá vnější síla. "Nezávislá komise sice tvrdí, že pracuje profesionálně, ale skutečně mezinárodním toto vyšetřování nazvat nelze," řekl ruský diplomat televizi Rossija 24. Dosavadní sdělení nizozemských vyšetřovatelů podle Čurkina obsahuje známé skutečnosti a nové světlo do vyšetření tragédie nevneslo.

Podle Čurkina zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Ruský představitel se v této souvislosti vrátil k dřívějšímu tvrzení ruských expertů o možné přítomnosti ukrajinského bojového letounu v místě katastrofy. "Je mnoho svědků, kteří jedno nebo dvě letadla na nebi viděli," řekl Čurkin. Je podle něj nepochopitelné, proč se taková fakta zamlčují.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Sergej Šojgu (ruský ministr obrany)

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy