USA zvažují další sankce proti Rusku, Moskva hrozí odvetou

Moskva - Zdá se, že vztahy USA-Rusko se hned tak nezlepší. Pokud ve Washingtonu přijmou kvůli krizi na Ukrajině nové sankce proti Rusku, Moskva přistoupí k odvetným krokům.

Obě komory amerického Kongresu ve čtvrtek schválily zákon o podpoře svobody na Ukrajině, který kritizuje ruský tlak na Kyjev, otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině a k rozšíření protiruských sankcí. Aby zákon začal platit, musí ho ještě podepsat americký prezident Barack Obama.

"Zcela jistě to nebudeme moci nechat bez odpovědi," řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Psali jsme:
Ruská vojenská doktrína? Nový návrh přichází s radikální změnou
USA chce oživit studenou válku, zuří Rusko
 

Zákon navrhuje rozšířit stávající protiruské sankce na osoby a firmy, které provokují nestabilitu na Ukrajině, v Moldavsku, Gruzii a v Sýrii. V případě výpadků v dodávkách ruského zemního plynu členským státům NATO se má na sankčním seznamu Spojených států octnout i ruský monopolní vývozce Gazprom.

Moskva v reakci na tento zákon obvinila Washington, že dělá vše pro to, aby zničil předivo vztahů mezi oběma zeměmi.

Rusko počátkem září reagovalo na Západem uvalené sankce odvetným embargem na dovoz potravin z vybraných zemí (především USA, EU, Norsko, Kanada, Austrálie), a tak také Západ již dnes počítá škody způsobené ruskými akcemi. Opatření zaměřená na dovoz masa, ryb, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků mají trvat rok. Rusko však v uzavírání svého trhu dál pokračuje.

Od 21. října se rozhodlo zakázat dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky ze zemí Evropské unie pro jejich údajnou nevyhovující kvalitu. Ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor měla opakovaně vyjadřovat výhrady ke kvalitě a bezpečnosti dovážených produktů z hovězího masa a masokostní moučky. Podle mluvčího Dumy se navíc vážně zvažuje balíček protiopatření v oblasti vesmírných a inženýrských technologií, nebo dokonce uzavření leteckého prostoru, jestliže dojde ze strany Západu k dalšímu zpřísnění sankcí.

"Ačkoli ruské akce prozatím nemají vážnější dopad na západní ekonomiky, jsou jednoznačně známkou zhoršujících se politických i hospodářských vztahů mezi Západem a Moskvou," uvedl Ondřej Svoboda z Ministerstva průmyslu a obchodu na serveru irr.cz.

Související

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) protiraketová obrana

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy