Gorbačov varuje: USA vyvolaly novou studenou válku. A táhnou nás do džungle

Moskva - Bývalý vůdce SSSR Michail Gorbačov se opět vyjádřil k probíhající krizi mezi Ruskem a Západem. Situace je dle jeho slov vyhrocená a reálně hrozí, že studená válka přeroste v horkou.

"Nyní lze z Ameriky, z Evropské unie slyšet jen o sankcích proti Rusku. Cožpak úplně ztratily hlavu? Amerika vůbec zabloudila v džungli a nás tam tahá taky," řekl Gorbačov agentuře Interfax. "Pokud nazveme věci pravými jmény, pak (Amerika) nás už zatáhla do nové studené války (...)," dodal.

Psali jsme:
Jak zastavit konflikt na Ukrajině? Gorbačov přišel s několika návrhy Gorbačov hájí Putina: Západ dělá z Ruska zapadákov, nemůžeme to tak nechat
Putin spasil Rusko, tvrdí Gorbačov
 

"Ale kam nás to všechny zavede? Studená válka už otevřeně zuří. Co bude dál? Bohužel, už nemohu s jistotou říci, že studená válka nepovede k horké. Obávám se, že to (Američané) mohou risknout," varoval první a poslední prezident Sovětského svazu. "Situace je vyhrocená, nesmí se zjednodušovat - mezi politiky panují příliš velké rozpory a, bohužel, se nezmenšují, ale rostou."

Gorbačov, který svého času patřil ke kritikům režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, loni podpořil anexi Krymu jako napravení někdejší chyby sovětského vedení, které poloostrov administrativně předalo Ukrajině. Připojení Krymu k Rusku podle něj také odpovídalo přání obyvatel. Současně bývalý prezident odsoudil počínání Západu, který v reakci na anexi uvalil na Rusko sankce.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

RVHP vznikla před 75 lety. Její srovnávání s EU je nepřípadné

Před 75 lety, 8. ledna 1949, skončila v Moskvě čtyřdenní konference, jejímž hlavním výsledkem bylo založení Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP). Organizaci, která představovala faktickou odpověď Sovětského svazu a jeho evropských satelitů na Marshallův plán a počínající ekonomickou integraci západního světa, zpočátku tvořilo šest zemí ovládaných komunistickými stranami, včetně Československa. Jedním z jejích hlavních úkolů bylo zbavit socialistické státy závislosti na dovozu klíčového vybavení, technologií a surovin ze Západu. Tento cíl, stejně jako mnoho dalších, se nikdy nepodařilo naplnit.
Michail Gorbačov Komentář

Projev, který ukončil studenou válku? Od vystoupení Gorbačova v OSN uplynulo 35 let

Historické události a procesy s oblibou rámujeme jasnými začátky a konci, přestože je to z odborného pohledu mnohdy nešťastné. Nejinak tomu je se studenou válkou. Přestože se historici dodnes neshodnou, jak přesně vymezit období, kdy lze tímto termínem soupeření mezi Spojenými státy a Sovětským svazem i jejich spojenci a satelity nazývat, můžeme se setkat s názorem, že na jejím začátku stál známý projev Winstona Churchilla přednesený v březnu 1946 ve Fultonu. Přistoupíme-li na tuto zjednodušující symboliku, na konec studené války můžeme dosadit jiný projev, konkrétně ten, který 7. prosince 1988 na zasedání Valného shromáždění OSN přednesl sovětský vůdce Michail Gorbačov. 

Více souvisejících

Michail Gorbačov USA (Spojené státy americké) Rusko

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 28 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy