Gazprom podle Evropské komise zneužívá svého postavení na trhu

Brusel/Moskva - Ruská plynárenská společnost Gazprom zneužívá svého dominantního postavení na trzích ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. Uvedla to dnes Evropská komise.

V osmi zemích regionu, včetně České republiky, Gazprom podle komise znemožňuje konkurenci na trhu se zemním plynem. Evropská exekutiva proto dnes Gazpromu zaslala seznam námitek, společnost má na odpověď 12 týdnů. Gazprom obvinění označil za nepodložená, zatímco Kreml doufá v nalezení kompromisu.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margethe Vestagerová uvedla, že všechny firmy na evropském trhu, ať už ze zemí EU nebo ne, musejí postupovat podle evropských pravidel. Snaha rozdělit trh v regionu je přitom podle názoru komise strategií Gazpromu.

Gazprom uvedl, že se striktně drží mezinárodního práva i zákonů zemí, kde působí. Jeho obchodní praktiky na trhu EU včetně tvorby cen jsou prý v souladu se standardy, které dodržují ostatní producenti a exportéři zemního plynu. Gazprom připomněl, že byl zřízen podle ruských zákonů a má postavení strategického, vládou řízeného podniku. Firma čeká, že situace se vyřeší na mezivládní úrovni na základě dohody mezi Ruskou federací a Evropskou komisí.

Komise začala praktiky ruské firmy prověřovat na konci srpna 2012. Její krok přichází v době napjatých vztahů mezi EU a Ruskem, a to hlavně kvůli krizi na Ukrajině. EU a Rusko na sebe navzájem uvalily hospodářské sankce.

Gazprom podle Vestagerové vytvářel umělé překážky pro tok plynu z určitých středoevropských zemí do jiných států, čímž mohl omezovat přeshraniční konkurenci. "Izolace trhů s plynem v jednotlivých státech Gazpromu také umožnila účtovat ceny, které v této fázi vyšetřování považujeme za nepřiměřené. Pokud by se naše podezření potvrdilo, Gazprom by musel nést právní následky svého jednání," uvedla Vestagerová. Nepřiměřeně vysoké ceny podle ní firma účtovala v Bulharsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku a v Polsku.

Gazprom je ve střední a východní Evropě dominantním dodavatelem plynu, jeho podíl na trhu je nadpoloviční, někde dokonce stoprocentní.

Komise zdůrazňuje, že nynější zaslání námitek nijak nepředjímá výsledek sporu a že plně respektuje právo firmy na obranu. Společnost může kromě písemné odpovědi požádat rovněž o ústní slyšení.

Kreml uvedl, že v případě sporu mezi EU a Gazpromem doufá v kompromis. Rusko a Gazprom budou ovšem podle něj hájit své zájmy. "Vůči společnosti Gazprom očekáváme zcela nestranný postoj. Gazprom bude samozřejmě bránit své zájmy a stát coby majoritní akcionář v tomto podniku bude rovněž bránit zájmy Gazpromu," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, jehož citovala agentura Reuters.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Více souvisejících

Gazprom evropská komise EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy