Chtějí žít nezdravě nebo jde jen o peníze? Rusko nechce zakázat nezdravé reklamy

Moskva - Vše pro zdraví, to je utopistické rčení, které ve světě tržního boje neplatí. Ruské úřady jsou přesvědčeny, že zákaz reklam na jídla a nápoje s vysokým obsahem cukru, soli a tuků by znamenal velké ekonomické ztráty

Navržená novela zákona zakazující nezdravé potraviny a nápoje se nesetkala s kladnou odezvou u federálního antimonopolního úřadu, kontrolní organizace práv občanů Rospotrebnadzor a dokonce i ministerstva zdravotnictví. Důvod? Jejich zamítnutí by ohrozilo konání mistrovství světa v kopané, které bude Rusko hostit v roce 2018.

Nejmenovaný zdroj z Rospotrebnadzoru uvedl pro ruský ekonomický deník Kommersant, že se k návrhu negativně vyslovily všechny státní orgány poté, co jeden z hlavních manažerů pořadatelského štábu Světového poháru ve fotbale 2018 (jak zní oficiální název mistrovství) na tiskové konferenci prohlásil, že by to přineslo další rizika spojená se zárukami vydanými ruskými orgány ohledně pořadatelství šampionátu.

Případný zákaz by totiž mohl ovlivnit působnost hlavních sponzorů, mezi nimi především firem Budweiser, Coca Cola a McDonald's. To by odhadem znamenalo potenciální ztrátu kolem 15 - 20 miliard rublů ročně (v přepočtu částky mezi 242 až 323 milionů dolarů).

Co vlastně požaduje zmíněný návrh zákona? Velmi tvrdé omezení konzumace jídel a nápojů s vysokým obsahem cukru, soli a nasycených mastnými kyselinami, jejichž seznam byl vypracován v červenci letošního roku zástupci parlamentní strany Jednotné Rusko. Tato omezení by dle tvůrců novely měla podpořit mezi obyvatelstvem příklon ke zdravé stravě. Není to první pokus zavést přísnější režim týkající se potenciálně nebezpečných potravin. O měsíc dříve apeloval šéf Ruské strany důchodců na vládní činitele, aby uvalili sankce na společnosti Coca-Cola a Pepsi Co. Neváhal do své žádosti zamíchat i politiku, když oba koncerny označil za hlavního sponzora odpůrců ruské politiky, ale také prohlásil, že by omezení jejich vlivu znamenalo velké šance pro domácí výrobce nealkoholických nápojů. 

Komunistická strana Ruska se v minulosti pokoušela zatížit nápoje obsahující cukr uvalit dodatečnou daní z důvodu znepokojení nad zdravotním stavem populace. Ruská abstinenční společnost požádala ruskou vládu o zahájení celonárodní kampaně namířené proti potravinám z rychlého občerstvení a nasyceným nápojům s obsahem cukru. Tento návrh vycházel z podobných akcí směřujících proti alkoholu a tabákovým výrobkům.

Související

Více souvisejících

Coca-Cola fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy