Žádné zajatce nebrat! Ruští poslanci žádají zrušení moratoria na trest smrti

Moskva - Radikální řešení v otázce teroristů navrhuje nejvyšší představitel Ingušské republiky. Novinářům sdělil, že pokud by zvláštní jednotky narazily na teroristy, měly by mít právo je na místě zlikvidovat.

Místopředseda Rady Ruské federace Frants Klincevič navrhl, aby senátoři zvážili opětovné zavedení trestu smrti v Ruské federaci. Důvodem je zvýšená hrozba terorismu. Stalo se tak na začátku listopadu, kdy poslanci dolní komory parlamentu navrhli toto opatření v důsledku zjištění Federální bezpečnostní služby, že v případě letu 7K9268 šlo o teroristický čin.

"Poslanci horní sněmovny navrhují zrušení moratoria na trest smrti týkající se teroristů. Je třeba dát zvláštním službám právo vyhledat a neutralizovat teroristy, kteří ohrožují životy a bezpečnost našich občanů, jejich majetek a infrastrukturu naší země. Všichni teroristé musí spadat to skupiny »Neberte žádné zajatce«!" uvedl na Instagramu Junus-Bek Jevkurov.

Rusko zavedlo moratorium na trest smrti v roce 1999, kdy usilovalo o členství v Radě Evropy. Nicméně v ústavě Ruské federace tento výjimečný trest nadále figuruje pro zvlášť závažné činy; může být uplatněn po potvrzení viny v soudním procesu. Ruští zákonodárci už několikrát navrhovali dané moratorium zrušit, zvláště pokud šlo o teroristy, pedofily nebo lidí, kteří mají na svědomí drogovou závislost u dětí. Rovněž se po podobném trestu volalo v případech rozsáhlé korupce. Všechny tyto návrhy však byly zamítnuty.

Průzkum veřejného mínění v dubnu ukázal, že 60 % ruských občanů by proti znovuzavedení trestu smrti nemělo námitek. Je to nižší číslo než loni (66 %) a v roce 2001 (80 %). Je otázkou, zda by po zničení Airbusu A-321 v Sinaji dubnové číslo nedoznalo podstatné změny.

Související

Ruský letoun plný turistů se zřítil na Sinaji.

Havárie ruského A321: Těla obětí nepřipomínala lidské bytosti

Vyšetřování tragické letecké nehody letadla plného ruských turistů nad Sinajským poloostrovem přineslo další detaily o tomto strašlivém neštěstí a kruté smrti 224 lidí na palubě letadla. Velká většina z nich podle expertů nezemřela při explozi nebo dopadu letadla, ale postihlo je těžké barotrauma.

Více souvisejících

Zřícení letadla Airbus A-321 Kolavia letu 7K9268 (31. 10. 2015) Trest smrti Terorismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy