Moldavský parlament převezl proruskou opozici, novou vládu schválil bez diskuze

Kišiněv - Moldavský parlament dnes schválil novou koaliční vládu v čele s premiérem Pavlem Filipem, a to bez rozpravy. Proruská opozice socialistů hovoří o "do nebe volajícím" porušení zákonů.

Nová koaliční vláda se má opírat o podporu nové proevropské koalice, jejímiž členy jsou kromě demokratů i poslanci Liberální strany, část zastupitelů Liberálnědemokratické strany a také skupina bývalých komunistů, kteří koncem loňského roku svou stranickou frakci opustili. Pokud by se zákonodárcům nepodařilo schválit novou vládu nejpozději do 29. ledna, prezident by musel parlament rozpustit a vypsat předčasné volby.

"Nový kabinet byl schválen během minuty. Parlament nepřistoupil k vyslechnutí programu nové vlády a k debatě o něm, protože u jeho sídla se sešla mnohatisícová demonstrace a poslanci za opoziční socialisty se pokoušeli blokovat přístup k tribuně a zabránit kandidátovi na premiéra ve vystoupení," napsala ruská agentura Interfax.

Za této situace sněmovna přistoupila k hlasování bez rozpravy. Pro vládu hlasovalo 57 z celkem 101 poslanců.

Moldavský prezident Nicolae Timofti pověřil sestavením nové vlády dosavadního ministra spojů Pavla Filipa 18. ledna. Timofti se k tomuto kroku rozhodl poté, co minulý týden odmítl jmenovat předsedou vlády vlivného politika a podnikatele Vlada Plahotniuka. Oba politici - Filip i Plahotniuc - jsou členy Demokratické strany.

Moldavsko loni na podzim zabředlo do vládní krize, když parlament 29. října odhlasoval nedůvěru tehdejšímu proevropskému kabinetu premiéra Valeria Streletse. Důvodem byla velká finanční aféra týkající se zmizení 1,5 miliardy dolarů z moldavských bank před volbami v roce 2014.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 

Více souvisejících

Moldavsko

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy