Orbán se v Moskvě sešel s Putinem: Rusko není nepřítel, Rusko je partner

Moskva - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes přijel na návštěvu Ruska. Hned na úvod setkání s prezidentem Vladimirem Putinem vybídl ke zlepšení vztahů mezi Moskvou a EU. Státníci se shodli v názoru na uprchlíky i syrský konflikt. Řešila se také energetika.

Návštěvy vrcholných západních politiků v Moskvě nejsou v posledních dvou letech příliš časté. Omezily se hlavně po ruské anexi poloostrova Krym.

Podle maďarské agentury MTI Orbán Putinovi poděkoval za úsilí, které "v těžkých dobách vyvinul v zájmu rusko-maďarského přátelství". "Možná to zní neskromně, ale můžeme říci, že to, co je v našich vztazích dobré, je něco, čeho jsme dosáhli, a to, co je špatné, nezávisí na nás," dodal Orbán.

"Maďarsko je náš velmi starý přítel a spolehlivý partner," reagoval Putin a dodal, že Rusko věří v to, že plány nastíněné při jeho loňské únorové návštěvě Budapešti se budou dál rozvíjet.

Přesně před rokem oba státníci v Budapešti uzavřeli politickou dohodu o dodávkách ruského zemního plynu do Maďarska. Putin byl spokojen i s dohodou o ruské finanční pomoci při rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Dokumenty připravené pro dnešní schůzku obou státníků obsahují i prodloužení dlouhodobých kontraktů na dodávky ruského zemního plynu do konce roku 2019. Rusko kryje 80 procent maďarské spotřeby ropy a 75 procent plynu.

Poklony a pozitivní hodnocení zazněly i na tiskové konferenci po jednání v rezidenci ruského prezidenta. Putin označil Maďarsko za důležitého a spolehlivého partnera a ocenil maďarské úsilí obnovit dialog mezi Ruskem a Evropskou unií. "Rusko není nepřítel, Rusko je partner (...) Je nutné spolupracovat a doufám, že budeme spolupracovat," řekl maďarský premiér.

Putin poznamenal, že obě země se shodují v názoru na to, že uprchlickou krizi v Evropě lze vyřešit jedině urovnáním konfliktu v Sýrii. K uprchlické krizi Orbán řekl, že stále více lidí v Evropě sdílí maďarský názor, že masový příliv migrantů do Evropy bez jakékoliv kontroly je špatný, že je nutné zachovat evropské, křesťanské a národní hodnoty.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 7 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

Fiala: Pokud se výsledky potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách

Pokud se výsledky krajských voleb potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách, uvedl předseda strany a premiér Petr Fiala při svém příchodu do volebního štábu. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy