Rusku se nelíbí hrozby z USA, navrhuje dvoudenní klid v Halabu

Moskva/Damašek - Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes kritizoval středeční výroky amerických představitelů o Rusku a označil je za "citový výlev". Moskva zároveň navrhla 48hodinovou humanitární přestávku v útocích na syrské město Halab.

Američané dnes v souvislosti s údery na Halab uvedli, že zvažují ukončení rozhovorů s Ruskem na téma příměří v Sýrii. Takové diskuse podle ministra zahraničí Johna Kerryho nemají smysl za situace, kdy syrské a ruské letouny pokračují v bombardování. Americký prezident již údajně požádal své poradce a další experty, aby přišli s plánem, jak by měl Washington na současné dění odpovědět.

Kerry ve středečním telefonátu se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem vyjádřil znepokojení nad zhoršující se situací v Sýrii. "Ruský a syrský režim útočí v Halabu na nemocnice, na vodovodní řád a na další civilní infrastrukturu. Ministr Kerry dal jasně najevo, že USA a jejich partneři připisují odpovědnost Rusku.

Rjabkov řekl, že sedmidenní příměří, jaké prosazují USA, je pro Moskvu nepřijatelné. Místo toho ale navrhl dvoudenní humanitární přestávku v bojích.

Podle ruských agentur měl Rjabkov v kritice rétoriky USA na mysli výroky mluvčího Kerryho úřadu Johna Kirbyho. Řekl totiž, že je v zájmu Ruska zastavit násilí v Sýrii, protože extremisté by mohli využít vakuum a zahájit útoky na "ruské cíle, a to i na ruská města".

Psali jsme:
Drastické VIDEO z bombardovaného Aleppa. A sem láká syrský režim turisty na dovolenou
 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil pohrůžku vypovězení spolupráce USA s Ruskem v Sýrii za neobratné vyjádření. Podle něj se prokázalo, že USA nejsou schopny ovlivnit situaci v Halabu. Syrská armáda bude podle Peskova dál bojovat proti teroristům s ruské letectvo ji v tom podpoří.

Ruské ministerstvo zahraničí zopakovalo, že USA nedokázaly splnit bod minulého příměří, v němž se počítalo s jasným oddělením syrské opozice podporované Spojenými státy od teroristických skupin.

Dnes syrská armáda zveřejnila video ze čtvrti Faráfra, odkud se jí údajně podařilo vytlačit povstalce. Jde o část Halabu, která je v sousedství historicky ceněného centra. Na snímcích jsou patrné silně poničené historické budovy, hromady sutě, pokroucená výztuž a prolomené stropy. Agentura SANA oznámila, že koalice, kterou vedou USA, ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur zničila při bombardování dva mosty přes Eufrat. Agentura napsala, že koalice tvrdí, že bojuje proti teroristům z Islámského státu, ale opakovaně útočí na syrskou infrastrukturu.

Syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí dnes odmítl obvinění, že jeho vláda zabíjí civilisty. "Syrská vláda nebombarduje civilisty. Neútočíme na humanitární konvoje. Ti, kdo to dělají, jsou teroristé," řekl Džaafarí po jednání Rady bezpečnosti OSN.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Ruské angažmá v Sýrii John Kerry

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy