Papež hasí krizi ve Venezuele. Vyzval Madura k dialogu s opozicí, jednání začnou 30. října

Vatikán - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondělí nečekaně přijel na audienci do Vatikánu. Papež František ho vyzval k upřímnému a konstruktivnímu dialogu s opozicí s cílem zmírnit utrpení obyvatelstva a podpořit sociální soudržnost.

"Tímto způsobem si papež (...) přeje pokračovat v nabízení svého příspěvku ve prospěch institucí země a pomoci při vyřešení zbývajících otázek a vytvořit větší důvěru mezi stranami," uvedl podle serveru Infobae Vatikán v prohlášení pro média.

Vláda v Caracasu a opozice znovu zahájí jednání 30. října na ostrově Margarita, uvedl papežský emisar Emil Paul Tscherrig.

Madurův režim blokuje konání referenda o odvolání socialistického prezidenta, jehož chce opozice dostat před soud. Příznivci Madura v neděli napadli zasedání parlamentu, lídr opozice zase na středu svolal demonstraci.

Venezuela se již několik let zmítá v hluboké ekonomické a politické krizi, také roste kriminalita. Argentina a Uruquay zvažují vyloučení Venezuely z regionální obchodní organizace Mercosur.

Související

Více souvisejících

Nicolas Maduro Papež František Venezuela

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy