Češka chce pokořit Finnmarksløpet. Nejdelší závod psích spřežení v Evropě, dlouhý 1000km

MAGAZÍN - Česká musherka Jana Henychová se se svými psy připravuje na Finnmarksløpet, nejdelší závod psích spřežení v Evropě. Trasa dlouhá 1 000 km se táhne územím Finnmark, nejsevernějším norským územím rozkládajícím se daleko za polárním kruhem. Finnmarksløpet patří mezi tři nejdelší světové závody psích spřežení. Ty dva nejdelší, Yukon Quest a Iditarod se pořádají na Aljašce.

„Po dobu sedmi dní pojedeme se psy zhruba sto padesát kilometrů denně, proto trénujeme již od podzimu. Psi musí být ve skvělé fyzické kondici a dobře živeni,“ říká první dáma českého mushingu.Závod bude startovat 11. března v norském městě Alta. Průběh závodu můžete sledovat na oficiálních stránkách www.finnmarkslopet.no a ve vstupech norské televize NRK. V Norsku se jedná o nejvýznamnější akci svého charakteru. Zahajovací ceremoniál je i významnou kulturní akcí pro celý region.Jana Henychová je jediným českým zástupcem ve startovním poli 49 závodníků z 8 zemí, startujících se 14 psy. Pouze tři týmy, včetně Henychové, startují s čistokrevnými psy sibiřskými husky s průkazypůvodu. Ostatní psi jsou kříženci, šlechtěni na rychlost a výdrž. Jana chce této nevýhodě čelit svým odhodláním a skvělou souhrou se svým týmem chlupáčů. Henychová se svými psy trénuje od konce loňského roku na švédsko-norské hranici u městečka Idre. „Jsme tady, aby psi naběhali dostatek kilometrů a dokázali se aklimatizovat na severské podmínky. Za dva měsíce tréninku mají psi naběháno 2000km a zdají se být ve skvělé kondici,“ pochvaluje si musherka.To, jak dokázali svoji přípravu zúročit se dozvíme, až po samotném závodě. Průběh závodu bude mapován na FB profilu: https://www.facebook.com/huskymusherka/Z historie závoduZávod Finnmarksløpet se pořádá od roku 1981. V letošním roce se koná již po 36. Závod startuje vždy v sobotu desátý týden v roce. Start probíhá v centru města Alta až s tisícovkou návštěvníků. Startují zde 3 kategorie: junioři se 6 psy, závodníci s 8 psy na poloviční trať 500km a hlavní kategorie se 14 psy na 1000km. Jana Henychová tento závod absolvovala se svými psy už v roce 2009 a v té době se stala první ženou, mimo Norsko, která tento závod dokončila za 8 dní a 16 hodin. Jana Henychová, musherka Narodila se v Jablonci nad Nisou a žije na Horním Maxově v Jizerských horách. Jana momentálně vlastní 30 sibiřských husky. Jana Henychová je musherka, závodnice se psím spřežením, která jako jediná z Čech absolvovala 3 nejtěžší evropské longové závody: Finnmarkslopet na 1000 a 500km a Femundlopet 600km.Janiným snem je zúčastnit se na Aljašce nejdelšího závodu psích spřeženílegendárního Iditarodu, dlouhého 1600km. Pokud vše půjde podle plánu, tak by tento sen chtěla uskutečnit v březnu 2018. Záleží i na tom, jak se letos zadaří. Něco málo z pravidel závodu 

Checkpoints, neboli kontrolní body, jsou místa, kterými musheři musí projet v průběhu závodu a zde mohou odpočívat, doplnit materiál, nebo odložit psy, kteří nebudou v závodě dále pokračovat. Je zde veterinární péče, která kontroluje všechny psy účastnící se závodu. Péče o psy a jejich zdraví musí být prioritou pro každého závodníka. Do cíle musí závodník dojet minimálně se šesti psy. 

Pravidla závodu dbají na bezpečnost závodníků, a tak je pro každou kategorii stanoven minimální čas odpočinku. Závodníci na 1000km mají tři povinné zastávky na 3, 16 a 10 hodin. Rozdílné časy vzniklé intervalovým startem po jedné minutě jsou smazány povinnou pauzou na druhém kontrolním bodě a pak už je ve výsledcích vidět aktuální pořadí závodníků. Ostatní zastávky a jejich délka záleží na strategii jednotlivých závodníků. Průběžné výsledky závodu se dají sledovat on-line na webové stránce závodu.Závodníci musí v saních vést povinnou výbavu po celou dobu závodu. Krom jiného se jedná o záložní krmení pro psy i mushera, vařič na ohřívání vody, outdoorové vybavení k přežití (extrémní spacák, karimatka, pytel na přežití), botičky pro psy, kompletní oblečení pro mushera (pro případ prolomení ledu na jezeře), mapy, buzola, výstražná světlice a další. Závodník musí být dostatečně vybaven, aby dokázal přežít i v extrémně nepříznivém počasí, v případě nečekané události. Po ztraceném závodníkovi bude zahájeno pátrání po 24 hodinách od posledního kontaktu.Sibiřský huskySibiřský husky přišel ze země s těmi nejméně přívětivými podmínkami na světě, z daleké studené Sibiře. Po genenerace národ Čukčů v povodí řeky Anadyr utvářel tohoto psa tak, aby v těchto podmínkách dobře přežil, byl pomocníkem i neodmyslitelným společníkem, a tím i součástí jejich kultury. Čukčové utvářeli podobu tohoto psa po 3000 let. Čukčové ve své době potřebovali psa, který odolá nepříznivým podmínkách ve velkých mrazech a větrech a na těchto psech závisel i jejich život. Při svých cestách museli lehkonozí psi uběhnout i více než 100 km za den. Sibiřský husky je pes, který potřebuje velice málo, aby vám dal velice mnoho. Je vybaven úžasným kožichem, který odolává i těm nejtřeskutějším mrazům. Díky své kráse, modrým očím a milé povaze si získal oblibu i v dnešní době.

Jana Henychová (musherka) závod psích spřežení Finnmarksløpet (1000km) závod psích spřežení Psi

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy