Volby v Kosovu začínají, rozhodnou o stabilitě Balkánu

Priština - V Kosovu se dnes konají předčasné parlamentní volby vyhlášené poté, co poslanci v květnu vyslovili nedůvěru vládě. S napětím se očekává, zda vyhrají radikální nacionalistické strany, jejichž vítězství by vyostřilo již tak napjatou situaci na Balkáně, uvedla agentura DPA.

Úspěch radikálů předpovídaly průzkumy veřejného mínění. Favoritem voleb je aliance uskupení kolem Demokratické strany Kosova (PDK), která byla součástí dosavadní vládní koalice. Tato formace navrhuje na premiéra bývalého velitele kosovských povstalců Ramushe Haradinaje, kterého sousední Srbsko viní z válečných zločinů. Haradinaj v rámci předvolebních slibů prosazoval méně vstřícný postoj nejen k Srbsku, ale i k Černé Hoře.

Mezi nadějné kandidáty patří také uskupení v čele s Demokratickým svazem Kosova (LDK) expremiéra Isy Mustafy.

O složení nového 120členného zákonodárného sboru rozhodne zhruba 1,8 milionu oprávněných voličů. Téměř 890 hlasovacích místností bude otevřeno do večera.

Výsledek voleb ovlivní řešení komplikovaných sporů se sousedními státy. Podle agentury AP jde především o vymezení hranic s Černou Horou, které vedlo k pádu dosavadní vlády. V sázce je i pokračování rozhovorů se Srbskem a schválení další vzájemné dohody, v rámci které by srbská menšina v Kosovu měla získat více práv.

Bývalá jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila s podporou Západu jednostrannou nezávislost na Srbsku v roce 2008. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije početná srbská menšina. Srbský premiér Aleksandar Vučić tvrdí, že kosovští vůdci chtějí na Srby v Kosovu zaútočit. Kosovský prezident Hashim Thaçi zase vyjádřil obavu, že Srbsko má v plánu obsadit část severního Kosova.

Související

Srbský prezident popřel zprávy o hromadění armády podél své hranice s Kosovem

NATO posílá 600 britských vojáků do Kosova

Zálohy budou pomáhat jednotkám NATO KFOR v regionu po ozbrojených střetech minulý týden. Srbský prezident Vučič mezitím popřel, že by shromažďoval vojáky na hranici s Kosovem. Informuje DW s odvoláním na agentury AP a AFP.
Policie na severu Kosova obklíčila nejméně 30 ozbrojenců

Během útoku "zelených mužíčků" zemřeli čtyři lidé. Útočníky podle Kosova podporuje Srbsko

Během ozbrojených střetů v obci Banjska na severu Kosova zemřeli čtyři lidé, včetně jednoho kosovského policisty a tří útočníků. Uvedla to kosovská policie. Úřady později uvedly, že mají pod kontrolou areál kláštera pravoslavné církve, který byl předtím obsazen přibližně 30 ozbrojenci. Kosovští představitelé tvrdí, že útočníci jsou profesionálové podporovaní Srbskem, což však Srbsko popírá.

Více souvisejících

kosovo Volby

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Sídlo BIS

BIS ve výroční zprávě poukázala na největší hrozby pro Česko

Podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) bylo Rusko v roce 2023, stejně jako v předchozích letech, největší hrozbou pro bezpečnost České republiky. BIS se zaměřovala především na aktivity Ruska, kybernetické hrozby a rizika spojená s novými technologiemi. Zpráva rovněž upozornila na nedostatky ve státní připravenosti a hrozby ze strany Číny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina v noci čelila dalšímu masivnímu ruskému útoku

V noci na čtvrtek hlásilo ukrajinské letectvo přelety dronů typu Šáhid, které útočily na civilní infrastrukturu na Ukrajině. Kvůli této hrozbě byl v mnoha oblastech, včetně Kyjeva a Kyjevské oblasti, vyhlášen poplach. I ve čtvrtek ráno trvala mimořádná situace v Sumské, Poltavské a Charkovské oblasti.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Výhled počasí do začátku října: Situace se má po víkendu uklidnit

Počasí v Česku je v první polovině září opravdu nevyzpytatelné. Devátý kalendářní měsíc začal vlnou veder, nyní nás ale meteorologové připravují na období velmi vydatných dešťů. Spadnout mají vyšší desítky či dokonce stovky milimetrů srážek. V dlouhodobém výhledu pak naznačili, jak bude až do začátku října. 

před 3 hodinami

včera

Vlastimil Válek (TOP 09)

Vláda rozhodla o budoucnosti lékařských pohotovostí. Změní se zřizovatel

Povinnost zajistit občanům základní síť lékařských pohotovostních služeb má přejít z krajských úřadů na zdravotní pojišťovny. Návrh příslušné novely zákona o zdravotních službách ve středu schválila vláda. Schválila rovněž návrh novely zákona o sociálních službách, kterým se má přesunout agenda související s vyplácením nepojistných sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem a s vydáváním průkazů osoby se zdravotním postižením z pracovišť Úřadu práce ČR pod Českou správu sociálních zabezpečení.

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Vítězný plán pro Ukrajinu? První ho bude znát Biden, naznačil Zelenskyj

Plán na ukončení války diplomatickou cestou se rýsuje přinejmenším v hlavě Volodymyra Zelenského, i když není jasné, jak by na něj reagoval Vladimir Putin. Zelenskyj se každopádně v průběhu září chystá představit svůj záměr americkému protějškovi Joe Bidenovi. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Hladík

Hrozí povodně jako v letech 1997 a 2002, připustil Hladík. Česko se připravuje

Česko se připravuje na extrémní projevy počasí, zejména vydatné dešťové srážky, které zemi zasáhnou ve zbytku tohoto týdne a mohou zvednout hladiny vodních toků až nad hranici třetího stupně povodňové aktivity. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) jde o situaci podobnou té z let 1997 a 2002, kdy došlo ke katastrofálním povodním. 

včera

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024)

Schrödingerův šéf parlamentu jako dědictví Petra Pellegriniho. Slovensku hrozí ještě větší odklon od Západu

Slovenský parlament čelí patové situaci, kdy křeslo šéfa parlamentu už několik měsíců zeje prázdnotou. Opozice využívá vakuum k ostré kritice vlády a přichází s vlastním řešením. Odchod Petera Pellegriniho z koalice znemožnil obsadit důležitý post. Návrat šéfa SNS do čela parlamentu by mohl prohloubit vybočení ze zahraničně-politického kurzu.

včera

V EU má právní ochranu více než 4,1 milionu uprchlíků z Ukrajiny

V členských zemích EU mělo k 31. červenci tohoto roku dočasnou právní ochranu více než 4,1 milionu obyvatel a uprchlíků z Ukrajiny, kteří do Unie přišli kvůli ruské agresi proti jejich zemi. Vyplývá to z nejnovější zprávy Eurostatu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy