Americký torpédoborec proti nám nemá obranu, chvástá se Putin. Budeme bránit Rusko všemi prostředky, varuje USA

Moskva - Ve středečním díle ze série čtyř rozhovorů Vladimíra Putina a známého amerického režiséra Olivera Stonea, libujícího si ve alternativních výkladech historie a současných společenských a politických událostí, se ruský prezident vyjádřil ke krizi na Ukrajině i v Sýrii. Ukázal též režisérovi, jak probíhá jeho komunikace s ruskými zpravodajskými a bezpečnostními složkami. Dokument je kombinací konverzací, které vedl Putin se Stonem během července 2015 a února 2017.

Rozhovor začal v uvolněném duchu. Putin si dobíral Stonea, který si stěžoval, že v noci příliš dobře nespal. „Já jsem hrál hokej, ale vy jste unavený,“ řekl mu laškovně. Brzy ale Putin nasadil vážnou tvář, když jej Stone požádal o stanovisko k Ukrajině. Putin začal obšírně popisovat zemi stiženou obrovskou korupcí a neschopnými vládami, které v žádném případě nepomáhali obyčejným Ukrajincům. Není proto překvapivé, tvrdí Putin, že se Ukrajina obracela k EU jako ke své spáse.

Podle Putina ale problém pro Ruska – a de-facto začátek krize- začal, když EU oznámila, že s Ukrajinu uzavřela Dohodu o přidružení. Putin to chápe jako obejití Ruska, které po 17 let jendalo s EU o vstupu do Světové obchodní organizace (World Trade Organization - WTO). Podle něj Rusko tato dohoda ekonomicky poškozovala Rusko, protože Ukrajina by tím otevřela trhy a EU by vstoupila do „našeho teritoria s vším jejich zbožím bez jakýchkoliv vyjednávání a navzdory ustanovením, které jsme s nimi uzavřeli předtím, během těchto 17 let našeho vstupu do WTO.“ Putin řekl, že to respektují volbu Ukrajinců, ale že nechápe, proč by Rusové za ní měli platit. Prý ale jeho pokusy o trilaterální vyjednávání, ale prý mu bylo doporučeno, aby celou záležitost nechal být.

Kdo je odpovědný za ukrajinskou krizi?

Putin naznačil konexi mezi zájmy USA (a EU) a ukrajinskými protesty. Nařkl je, že namísto toho, aby se pokoušeli zjistit, co se děje, se ihned podporovali „coup d'etat“ (puč). Na Stonovu poznámku, že Západ příliš nevěnoval pozornost Ukrajině, Putin odvětil, že Putin možná ne, ale CIA určitě. Putin se zastal bývalého premiéra Ukrajiny, Viktora Janukovyče, že během nepokojů na Majdanu nedal rozkaz policejním jednotkám útočit na civilisty. Stone zmínil přítomnost tajemných sniperů, kteří měli cíleně pálit do řad policie a protestujících. Puti jeho otázku, komu měli sloužit odpověděl, že má své podezření a že se domnívá, že to byli zainteresované skupiny, kteří chtěli zvýšit eskalaci napětí. Putin též řekl, že má informace, že vojenské skupiny, které podle Stonea měly vstoupit na Majdan den před vypuknutím nepokojů, byly trénovány v Polsku a na západní Ukrajině.

Podle Putina došlo k puči, který měl vysoce nacionalistické rysy. Nařkl novou vládu, že chtěla zavést opatření proti používání ruštiny (to prý nakonec měli vládě vymluvit Evropané). Vláda podle něj cíleně útočila proti ruskému obyvatelstvu na Doněcku, na nějž posílala speciální síly a vojenskou techniku. V souvislosti s ruským obyvatelstvem na Krymu, Putin uvedl, že se Rusko obávalo útoků nacionalistů proti nim. Proto využili práva podle příslušné mezinárodní dohody (kterou Putin nejmenuje) poslat 20 000 vojáků na Krymskou vojenskou základnu, jejichž cílem bylo zajisti fungování krymského parlamentu. Podle Putina vytvořili podmínky pro krymské obyvatele, aby mohli volit v referendu o připojení se k Rusku. Nikdo podle něj nebyl zabit ani nikdo nestřílel.

Putin znovu řekl, že hrozba nepřichází od Ruska, ale od NATO. Podle něj USA posilují ukrajinskou krizi, aby vytvořily vnější hrozbu a mohli skrze strach u národů obávajících se návratu Sovětského svazu bez jejich rozhodnutí ustanovit vojenské báze a přivést vojáky. Putin považuje za nutné, přijít s novým paradigmatem, který nebude založen na zastrašování, ale na vzájemné spolupráci a respektu suverenity národů. Putin též varoval před novými závody ve zbrojení.

Potěmkinovy vesnice

Stone, který většinu dokumentu se zdál nahrávat ruskému prezidentovi, mu nicméně jednou položil skutečně nepříjemnou otázku. Zeptal se ho, jak může poskytovat azyl Edwardu Snowdenovi (o němž nedávno Stone natočil film) a přitom zakládat ty samé drakonické opatření na sledování civilistů jako to činila americká vláda. Putin, jak je jeho zvykem, nejprve poukázal na americké jednání – tj. sledování i vysokých představitelů cizích zemí, o kterých právě Snowden referoval – a později, když Stone stále naléhal, řekl, že to je potřeba kvůli terorismu. K IS a dalším teroristických skupinám se přidalo 4500 ruských občanů a 5000 lidí ze střední Asie s vazbami na Rusko, řekl Putin a dodal, že ruské zvláštní služby zabránily 45 teroristickým akcím minulý rok. Právě snaha zabránit teroristům se vrátit do Ruska byla jedním z důvodů, proč Rusko vstoupilo do Sýrie. Putin zdůraznil, že vstoupil do Sýrii s požehnáním Asada a je tam tedy na rozdíl od jiných sil bez požehnání syrské vlády legitimně.

Stone se vrátil k incidentu s americkým torpédoborcem známým pod jménem Donald Cook, který podle ruských médií neoprávněně dlel v blízkosti Krymu. Ruský letoun Su-24 provedl u lodi několik manévrů, což Pentagon velice ostře odsoudil jako „provokativní a neprofesionální“ jednání. Stone celý incident přirovnal ke kubánské krizi, což Putin odmítl, že tak daleko to nezašlo. Řekl ale, že generálové Ruské federace mají právo a povinnost bránit své teritorium, což podle Putina zahrnuje i Krym, všemi možnými způsoby. Putin přiznal, že během incidentu byl nasazen pobřežní obranný raketový systém „Bastion“. S pýchou v hlase uvedl, že americká loď by proti němu neměla obrany.

Dokument jednu dobu dává vzpomenout i na legendární Potěmkinovy vesnice. Putin ukazuje Stonovi některá zajímavá místa v Kremlu včetně své kanceláře. V jedné místnosti se zapnutá televize s Putinovým projevem. „Mohl byste být filmová hvězda,“ komentuje to Stone, zatímco Putin se rozčileně ptá, proč je to zapnuté. Když se dozví, že je to na oslavu deseti let od jeho mnichovského projevu, potřese hlavou a nechá projev běžet. V jeho kanceláří potěšený Stone najde svoji knihu The Untold History of the United States.Pravé překvapení si ale Putin pro Stonea překvapil na později, když mu ukáže konferenční místnost, ve které Putin jedná jako rozhodný vrchní velitel. Pomocí velké telekomunikační obrazovky je ve spojení se všemi regiony Ruské federace a vyžaduje od svých velitelů aktuální informace o dění v Sýrii. Na Stonea Putinova akčnost očividně udělala velký dojem, zatímco divák si říká, zdali Putinovo direktivní jednání nemá rysy vládců z dob Sovětského svazu.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Vladimír Putin Oliver Stone (režisér) Rusko

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

Putin a další 6leté funkční období. Disponuje mimořádnou mocí v Rusku

Za pouhých pár měsíců před dosažením čtvrtstoletí ve funkci, ruský vůdce, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, Vladimir Putin v úterý složí přísahu na kopii ústavy a zahájí další šestileté funkční období prezidenta, které bude opět provázáno s mimořádnou mocí.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy