Přežil útok v Manchesteru, teď svým příběhem dojal celý svět

Manchester - Je to právě rok, co sebevražedný útočník odpálil bombu v davu po koncertu Ariany Grande v Manchesteru. Zabil 22 lidí a 119 zranil. Jedním ze zraněných byl i Martin Hibbert. Jeho příběh přináší televize Skynews.

Martinův příběh začíná na vánoce 2016. Jeho dcera byla velikou fanynkou Ariani Grande. Martin ji proto pod stromeček koupil 2 lístky do VIP zóny na koncert, který se měl konat 22. května 2017.

Před koncertem šli spolu na luxusní večeři a koncert si skvěle užili. Když v dobé náladě odcházeli, nic nenapovídalo tomu, že chvíle štěstí promění v tragédii. V odcházejícím davu se odpálil sebevražedný atentátník Salman Abedi. Život Martina i jeho milované dcery se navždy změnil.

„Poslední co si pamatuji, je moje zraněná dcera na podlaze,“ vzpomíná dnes Martin.  Sám však byl těžce zraněn.  Po celém těle od hlavy až k patě měl zabodnuto 22 šroubů, které měl útočník v bombě místo šrapnelů.

Jeden šroub zasáhl pravou stranu krku. Přeťal dvě hlavní tepny a prošel až do hrdla a Martin jej nakonec spolknul. Druhý šrapnel přeťal míchu. Martin už nikdy nebude chodit a zbytek života Martin stráví na invalidním vozíku.

Martinova dcera byla zasažena jedním šroubem. Ten bohužel prošel mozkem.

Strávila čtyři měsíce v umělém spánku a přežila. Domů se vrátila až v únoru 2018.

Má však vážně poškozený mozek a v současné době není schopna chodit, mluvit nebo se sama najíst.  Rehabilitace bude trvat roky. Je zde naděje že se částečně zotaví, ale následky si ponese po celý život.

Martin strávil pět měsíců v nemocnici a na spinální jednotce v Southportu. Domů vrátil se v říjnu 2017. „Bylo to poprvé, co jsem byl v nemocnici přes noc,“ vzpomíná Martin, „Byt tak dlouho pryč od rodiny bylo těžké.“

Musel se také přestěhovat. Jeho dům v Yorkshiru totiž nebyl bezbariérový.

Rozhodl se přestěhovat do Boltonu, kde se narodil, má zde rodinu a přátele a začal si zvykat na život na invalidním vozíku.

Martin se však nevzdává. Na vozíku začal závodit. Svůj první závod absolvoval v Manchesteru 20. Května. Další závody bude organizovat sám a výtěžek z nich půjde na jeho charitativní organizaci.

„Tato charita bude získávat finanční prostředky pro tři nemocnice, které zachránily naše životy,“ říká Martim.  Pro nemocnice Salford Royal, North West Spinal Unit a Manchester Children's Hospital by chtěl do maratónu v Bostonu v roce 2019 získat 1 milion liber.

Chce také napsat knihu o svém osudu a momentálně jedná s několika vydavateli.

Dnešní den by chtěl Martin strávit se svojí rodinou. Přesně před rokem se mu změnil život od základu. A přesto že by mohl rezignovat, pokračuje dál, pomáhá ostatním a snaží se vidět budoucnost ve světlých barvách.   

Související

Útok v Manchesteru

Britská MI5 nevyužila příležitost, aby zabránila atentátu v Manchesteru

Britská kontrarozvědka MI5 nepracovala dostatečně rychle se zásadními informacemi a nevyužila tak příležitost k tomu, aby zabránila atentátu po koncertě zpěvačky Ariany Grandeové v Manchesteru v roce 2017. Vyplývá to z poslední zprávy veřejného vyšetřování tragédie, při níž bylo zabito 22 lidí včetně dětí. MI5 "hluboce lituje" toho, že nedokázala útoku zabránit, řekl dnes podle agentury Reuters šéf služby Ken McCallum.

Více souvisejících

výbuch v aréně v Manchesteru (23. května 2017) Terorismus Salman Abedi (útočník z Manchesteru)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy