WHO změní seznam nemocí. Transsexualita už nebude duševní poruchou

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) změnila seznam duševních poruch. Od ledna 2022 už na něm nebudou transgenderové osoby, naopak nově přibude závislost na hraní videoher či digitálních her.

Transgenderové osoby jsou lidé, kteří se cítí odlišně od pohlaví, s jakým se narodili. WHO tento stav už neoznačuje za duševní poruchu, ale za "genderovou neshodu". Podle doktorky Lale Sayové z WHO cílem vyjmutí transgenderového nesouladu ze seznamu nemocí bylo ukončit stigmatizování lidí. 

Nová Mezinárodní klasifikace nemocí (ICD-11) obsahuje na 55.000 kódů pro zranění, nemoci či příčiny smrti. Jde o jakýsi společný jazyk, který má usnadnit práci mimo jiné lékařům či pojišťovnám na celém světě. 

Zatím poslední Mezinárodní klasifikace nemocí (ICD-10) byla přijata v roce 1992, kdy byla ze seznamu nemocí vyškrtnuta homosexualita.

Transgenderové osoby se mohou identifikovat jako heterosexuální, homosexuální, bisexuální nebo asexuální. Opakem je cisgender, tedy osoba, jejíž genderová identita odpovídá pohlaví, s jakým se narodila.

Související

Olaf Scholz na MSC 2023. Je německý sociálnědemokratický politik, od prosince 2021 kancléř Spolkové republiky Německo.

Německo schválilo jednodušší změnu genderové identity, bude stačit prohlášení

Německá vláda pod vedením kancléře Olafa Scholze schválila návrh zákona, který přinese významné změny pro transgenderové osoby a osoby s nebinární genderovou identitou. Tento nový zákon, známý jako "zákon o sebeurčení", umožní těmto jednotlivcům změnit svůj úřední záznam o pohlaví bez potřeby psychiatrických posudků nebo složitých soudních procesů.

Více souvisejících

transgender WHO (Světová zdravotnická organizace) nemoci

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy