Tanec s ďáblem? Socioložka promluvila o Putinovi a koketování s nacismem

NÁZOR - Záběry Vladimira Putina tančícího s rakouskou ministryní zahraničí Karin Kneisslovou na její svatbě z minulého týdne vyvolaly velký rozruch, uvádí Elisabeth Schimpfösslová v komentáři pro server Moscow Times. Socioložka působící na birminghamské Aston University konstatuje, že primárně tomu tak bylo kvůli tomu, že pozvání a přítomnost ruského prezidenta podkopávají jasnou politiku Evropy vůči Rusku, ale v rámci uvedeného vzruchu se zapomnělo na postavu samotné nevěsty.

Testosteron a politika

Putin ve svém svatebním přípitku označil čtyřiapadesátiletou Karin Kneisslovou za expertku na Blízký východ mluvící sedmi jazyky, připomíná akademička. Dodává, že její kariéra sice není nikterak výstřední, zato její znepokojivý světonázor je přinejmenším extravagantní.

Schimpfösslová poukazuje, že s Kneisslovou krátce pracovala v roce 2006 v rámci organizace vládní konference ženských ministryň zahraničí východoevropských a afrických zemí, přičemž tehdy byla Kneisslová novinářkou na volné noze a ujala se těžkého úkolu přepsat a shrnout hodiny projevů a panelových diskuzí ve zprávu z konference.

Kneisslová se socioložce připomněla o pár let později, v roce 2012, kdy její kniha Politiku dělá testosteron vyvolala kontroverze. Současná ministryně tehdy tvrdila, že testosteron stál za arabským jarem, evropskými revolucemi z roku 1848 či hnutími typu Occupy Wall Street, nastiňuje odbornice. Doplňuje, že kniha také spojila nebezpečnou koncentraci testosteronu s přílivem uprchlíků do Rakouska, čímž se Kneisslová posunula do srdce rakouské krajní pravice.

V jedné z dalších knih, publikované v roce 2017, Kneisslová aplikovala své biologické analýzy na Čínu, přičemž se zaměřila na politiku jednoho dítěte, poukazuje expertka. Konstatuje, že podle Kneisslové jsou testosteronem přeplnění čínští muži odesíláni pracovat do dolů a na ropná pole v Africe a přetlak mužů v těchto oblastech údajně vede k zvýšení počtu znásilnění.

Problém je v tom, že kniha odkazuje na jediný případ a necituje žádné další zdroje, kritizuje akademička. Dodává, že Kneisslová rovněž varuje před potencionálními důsledky, pokud by se Čína rozhodla tyto testosteronem naplněné muže vyslat do války.

"Navzdory občasným flirtům Kremlu s krajně pravicovými skupinami by v multietnickém státě, jakým je Rusko, takové quasi-rasistické zjednodušování nedopadlo dobře," míní socioložka. Podotýká, že vyklad mnoha sociálních norem coby biologicky podmíněných je ovšem v Rusku zcela legitimní a od sovětských dob zde existuje pevné přesvědčení, že každý a vše má zaujmout své "přirozené" místo, což ovlivňuje ruský pohled na rodinu, genderové role a mateřství.

Úspěch v genech   

Mnoho z osmi desítek multimilionářů a miliardářů, které Schimpfösslová vyzpovídala ve své knize Bohatí Rusové: Od oligarchů k buržoazii ostatně spojuje své bohatství se svou biologickou nadřazeností. "Poslyšte, mám geny svých rodičů. Pochopitelně, tyto geny mi umožnily rozvíjet veškeré vlastnosti, které vedou k úspěchu," cituje socioložka manželku nejmenovaného miliardáře Jekatěrinu.

Jekatěrina tvrdí, že sice nemá aristokratické kořeny, její rodiče jsou poměrně prostí lidé a za vše, čeho dosáhli, vděčí svým schopnostem, poukazuje akademička. Doplňuje, že dle Jekatěriny její předci disponovali vrozeným a biologickým kapitálem, z něhož se jim podařilo vytěžit maximum - měli hlad po vzdělání, kultuře a určitý životní styl - a miliardářova manželka je přesvědčená, že toto zdědila.  

Západní postoje vůči biologickému chápání světa a sociální normy ohledně toho, co je možné to něm říkat veřejně, se silně proměnily po druhé světové válce, připomíná expertka. Vysvětluje, že Německo se sice snaží kompenzovat skutečnost, že uvedlo rasové teorie do genocidní praxe, ale kritičtí západní myslitelé, především feministky, se nadále ptají, zda hierarchický řad je odvozen od přírody a biologie, nebo jde naopak o lidský konstrukt.

"V Sovětském svazu se mezitím konzervativně-biologické interpretace historie a lidského chování dostaly do popředí. To bylo posíleno skutečností, že společenské vědy, které tíhnou k pěstování kritického myšlení, byly nerozvinuté a marginalizované," poukazuje akademička. Fakt, že velká část dnešní ruské elity se narodila v sovětské době, se silně promítá v její inklinaci k biologickým pohledům a otevřenosti v jejich hlásání, dodává socioložka. Připouští, že v soukromí se západní elity nemusí vyjadřovat příliš odlišně, ale dlouho jim bylo vštěpováno, aby takové myšlenky nehlásaly otevřeně.  

Arogance bohatých Rusů je svým způsobem neohrabaná - jinak se možná chovat ani neumějí, spekuluje odbornice. Nemá však pochopení pro Kneisslovou, která velmi dobře ví, co dělá, a je si zcela vědoma toho, že její názory jsou děsivě blízké nacistické ideologii. "Z toho důvodu nebylo na svatební slavnosti minulou sobotu zcela jasné, kdo tančí s ďáblem. Možná se další kniha Kneisslové bude zabývat biologickým vysvětlením ruské geopolitiky a povahy," deklaruje Schimpfösslová.

Související

Více souvisejících

Karin Kneisslová Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy