Vzestup autoritářství ve světě? Profesor promluvil o politicky motivovaných kauzách

Ve středu byl novým prezidentem Interpolu zvolen Jihokorejec Kim Čong-jang, připomíná profesor Mark Galeotti v komentáři pro server Moscow Times. Expert na Rusko z pražského Ústavu mezinárodních vztahů konstatuje, že šlo o velkou úlevu pro západní země, které lobbovaly proti volbě Rusa Alexandera Prokopčuka.

Interpol by přežil i po ruským vedením

V 90. letech Prokopčuk pracoval v protikorupčním oddělení ruské finanční policie, která byla nechvalně známá pro své institucionalizované přijímání úplatků a zpronevěřování peněz, poukazuje odborník. Dodává, že následně se přesunul na ruské ministerstvo vnitra, stal se generálmajorem policie a ředitelem Národního centrálního úřadu zodpovědného za spolupráci s Interpolem, jehož místoředitelem pro Evropu se Prokopčuk stal v roce 2013.   

"Z té pozice nese osobní podíl na stále očividnějším využívání Interpolu a především jeho varování červeného stupně a mezinárodních zatykačů k perzekuci odpůrců (ruského režimu) a nepohodlných (osob), včetně estonského politika a bývalého šéfa rozvědky Eerika-Niilese Krosse a finančníka Billa Browdera," uvádí Galeotti. Soudí, že není divu, že proti Prokopčukově možné volbě se vzedmuly protesty v Evropě, USA i jinde, přičemž na Ukrajině dokonce zaznělo volání po opuštění z organizace, která sdružuje téměř všechny země světa vyjma KLDR.

Takový byl kontext volby ředitele Interpolu, který je v zásadě místem pro výměnu informací, shrnuje profesor. Vysvětluje, že organizace nemá pravomoc zatýkat, ale poskytuje jen nejlepší pomoc a veškeré informace, které policejní složky jednotlivých zemí chtějí či mohou nabídnout, a tak má její ředitel v podstatě pouze administrativní roli.

Moskva tedy mohla získat o něco větší vliv v rámci svých snah Interpol využívat, avšak organizace je především byrokratickou strukturou, kde ředitel nemůže - alespoň ne nenápadně - zasahovat do jednotlivých případů, dosazovat špióny či poskytnout Rusku tajné databáze, vyvrací Galeotti strach mnohých. Poukazuje, že předchozím ředitelem byl Číňan Meng Chung-wej, přičemž Peking se nesnaží o nic méně než Moskva využívat Interpol pro své cíle, především proti ujgurským disidentům.

"Agentura to nějak přežila a zřejmě by přežila i pod ruským vedením," deklaruje profesor. Zdůrazňuje, že Interpol má málo reálných pravomocí a pokud by v politicky motivované kauze vydal varování červeného stupně - navzdory své vlastní chartě -, jednotlivé země ho můžou ignorovat a soudně zpochybnit.

Univerzálnost západních norem

Ve skutečnosti váha takových varování závisí na důvěryhodnosti Interpolu, který bude stále méně respektován, čím více bude zneužíván, konstatuje expert. V tom vidí zřejmě největší nebezpečí, protože jinak je Interpol byrokratický, občas těžkopádný a může o informace pouze žádat, nikoliv je požadovat.  

Policejní spolupráce založená na dvoustranných dohodách, regionálních strukturách typu Europol a dalších slovních domluvách bývá efektivnější a pružnější, avšak Interpol zůstává nástrojem poslední záchrany, prostředníkem, který může překonat geopolitické překážky, vysvětluje Galeotti. Jako příklad uvádí přímou policejní spolupráci mezi Ruskem a Británií, která prakticky neexistuje, vyjma několika specifických oblastí jako zneužívání dětí.

Londýn ovšem může vyslat žádost Interpolu, která bude předána do Moskvy, která má možnost odpovědět, a tak vše, co poškozuje Interpol - což by volba Prokopčuka nepochybně učinila -, škodí také mezinárodní policejní spolupráci v době, kdy policisté jen s obtížemi drží krok se zločinci, zdůrazňuje odborník. Připomíná, že volba ředitele proběhla na Valném shromáždění Interpolu v Dubaji, přičemž každá země měla jeden hlas, a pokud by býval byl Prokopčuk zvolen navzdory západním výhradám, Moskva by výsledek řádně využila jako důkaz, že není izolovaným psancem, jak Západ často naznačuje.

"(Prokopčukova volba) by také podtrhla trend vzestupu autoritářství ve světě," míní profesor. Konstatuje, že země jako Rusko, Čína a Turecko jdou možná nejdále ve zneužívání policie k politickým účelům, ale nejsou osamocení, tudíž největším nebezpečím bylo, že by Prokopčuk přeměnil Interpol v kremelského mezinárodního "bojového psa" a snížil jeho univerzální rozměr.

V důsledku toho by došlo ke ztrátě relevance či fragmentaci Interpolu, což by věštilo smutnou dobu pro mezinárodní policejní práci, ale Prokopčukovo zvolení by organizaci rozhodně nepřeměnilo v prodlouženou ruku ruského policejního státu, vysvětluje expert. Dodává, že takový výsledek nicméně mohl zpochybnit tvrzení o univerzálnosti západních norem.

Související

zbraně, ilustrační fotografie (Foto: @ripster8)

Interpol se obává o osud zbraní po válce na Ukrajině

Velký počet zbraní dodaných na Ukrajinu kvůli obraně před ruskou agresí může po válce skončit v rukou zločinců v Evropě i jinde ve světě. Varovala před tím mezinárodní policejní organizace Interpol. Země, které zbraně posílají, by měly věnovat pozornost jejich trasování, řekl podle agentury AFP generální tajemník Interpolu Jürgen Stock.

Více souvisejících

Interpol Rusko Kim Čong-jang (Interpol) Alexandr Prokopčuk

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy