Nový arménský premiér přijel do Kremlu, chce se víc zapojit do postsovětského bloku

Nový arménský premiér Nikol Pašinjan dnes v Moskvě ujistil ruského prezidenta Vladimira Putina o ochotě své země hlouběji se integrovat do Euroasijské hospodářské unie, postsovětského ekonomického bloku vedeného Ruskem. Pašinjan stál v Jerevanu v čele lidové revolty, která smetla předchozí režim, a tento měsíc vyhrál předčasné volby.

"Máme zájem o další integraci v rámci Euroasijské hospodářské unie, bereme velmi vážně naše předsednictví. Jsem přesvědčen, že výsledkem našeho předsednictví bude efektivnější integrace v rámci unie," řekl podle agentury TASS Pašinjan. Prý už ani nedokáže spočítat, pokolikáté se s Putinem setkává, ale to jen "zdůrazňuje naše zvláštní, strategické vztahy".

Ruského prezidenta pozval šéf arménského kabinetu na návštěvu Arménie v příštím roce.

Arménské předčasné parlamentní volby tento měsíc s přehledem vyhrál Pašinjanův blok Můj krok se 70,4 procenta hlasů. Sám premiér na výsledek reagoval slovy o "revoluční většině" v parlamentu, kam se nedostala donedávna vládnoucí Republikánská strana někdejšího prezidenta a premiéra Serže Sargsjana.

V úterý se před ruským velvyslanectvím v Jerevanu konala malá demonstrace. Asi 20 účastníků podle serveru Kavkazskij uzel požadovalo zrušení ruské vojenské základny kvůli úmrtí sedmapadesátileté ženy, kterou podle médií zbil ruský voják. Šo údajně přinejmenším o dvanáctou místní oběť ruských vojáků.

Pašinjana, vůdce dřívější opozice, v květnu k moci vynesly protesty proti korupci a politickému protežování. Ztělesňuje radikální zlom po řadě vůdců, kteří Arménii vládli od konce 90. let. Na konci uplynulé dekády skoro dva roky strávil za mřížemi, i když celou dobu odmítal obvinění z rozpoutání masových nepokojů po prezidentských volbách 2008, které nadpoloviční většinou hlasů vyhrál Sargsjan.

Arménie je jednou z nejchudších zemí bývalého Sovětského svazu. Je silně závislá na pomoci a investicích z Ruska, které má v zemi vojenskou základnu. Země s necelými třemi miliony obyvatel vede mnohaletý spor se sousedním Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach. Ázerbájdžánský region osídlený Armény obsadily arménské jednotky a území se v polovině 90. let jednostranně odtrhlo od Ázerbájdžánu. Konflikt se navzdory mezinárodnímu úsilí dodnes nepodařilo urovnat.

Pašinjan ujišťuje, že vztahy země s Moskvou zůstanou nadále prioritou. Současně chce ale posilovat spolupráci se Spojenými státy a Evropskou unií.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Nikol Pašinjan Rusko arménie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy