Chytré telefony jako nástroj Antikrista? Varování hlavy církve rezonuje v Rusku i USA

Moskevský patriarcha Kirill, vrchní vůdce ruské pravoslavné církve, varoval před používáním chytrých telefonů. Dle něj dláždí cestu pro Antikrista a jeho totální kontrolu nad lidmi. Kirill se stal terčem výsměchu na ruským sociálních sítích, varování před Antikristem je však hluboce zakořeněné v ruské, ale i americké společnosti.

V rozhovoru pro státem vlastněnou televizi Russia 1 nejvýše postavený patriarcha ruské pravoslavné církve řekl, že sice není úplně proti moderním technologiím  ale varoval „upadnutím do otroctví“ kvůli nim. Dle něj shromažďování údajů o lokalitě či zájmech uživatele je činí ideálním nástrojem pro to, aby vnější síly mohly jejich prostřednictvím člověka ovládnout.

Kirill je přesvědčen, že touto vnější silou je Antikrist. Kontrola z jednoho centra předznamenává jeho příchod, tvrdí moskevský patriarcha. „Antikrist je osobnost, která bude v čele celosvětového webu, který ovládá celou lidskou rasu. Samotná struktura tak představuje nebezpečí, "řekl.

Uživatelé sociálních sítí si z jeho slov začali okamžitě dělat legraci. „V Rusku cenzurují mezinárodní internet, aby z něj nevylezl Antikrist," napsal jeden z ruských uživatelů Twitteru. Kirill bývá osočován z přílišné blízkosti vládnímu režimu, kontrolujícímu internet.

Ruský prezident Vladimir Putin má mezi řadou postav ruské ortodoxní církve velkou podporu za svůj důraz na tradiční ruské křesťanské hodnoty, které právě církev má reprezentovat. Podle odborníků dochází v Rusku k post-sekulárnímu rozplývání hranic mezi náboženstvím a sekulárním státem. Jak vysocí státní představitelé, tak významní představitelé pravoslavné církve jsou přesvědčeni, že identita ruského národa je výsadně pravoslavná a že pravý Rus je pravoslavný křesťan.  

Postava Antikrista v ruském myšlení

Jak upozorňuje Magda Dolinska-Rydzeková z Justus-Liebigovi-University Giessen, specialistka na vztah politické a nacionalistické dimenze pravoslavného křesťanství, figura Antikrista je pevně usazená v ruském náboženském myšlení a překračuje hranice biblické apokalyptiky. Po staletí pěstovaná koncepce Moskvy „jako třetího Říma“ mající v dějinách mesianistickou úlohou záchrance křesťanství učinila z postavy Antikrista zkratku pro všechny síly zla, které měly stát proti Rusku. Kdo je Antikrist bylo během ruských dějin neustále aktualizováno podle toho, kdo byl považován za největší ohrožení pro ruský lid. 

Že je tato idea věčného apokalyptického boje sil dobra reprezentovaných Ruskem proti silám zla reprezentovanými různými cizími silami stále platná, dokládají myšlenky Alexandra Dugina, přezdívaného Putinovův Rasputin a považovaného za hlavního ideologa Kremlu. Ačkoliv jeho vliv je v západních médiích často přeceňován, jedná se jednoznačně o jednoho z momentálně nejcitovanějších ruských myslitelů v zahraničí i v jeho vlasti.

Podle Dugina Antikristem ohrožujícím nejenom Rusko, ale celý svět, jsou USA s jejich hegemonickými ambicemi světovlády. Jako Antikrist jsou velkými svůdci s jejich falešnou a hříšnou ideologií individualismu, rovnosti, prosperity a svobody pro všechny. Dugin považuje Rusko za ochránce jiných, kolektivních hodnot, jejichž představitelem je ruská pravoslavná církev. Ačkoliv nejsou všechny Duginovi myšlenky ruským vedením jednoznačně přijímány, koncepce Ruska jako oponenta americké hegemonii a ortodoxní církve jako strážkyni tradičních ruských hodnot jsou naprosto běžnou součástí vládního diskurzu.

V Duagovně koncepci Antikrista se objevuje dle Dolinska-Rydzekovové důležitý rys ruského pojetí Antikrista, který není jen ztělesněním satanistických vnějších sil, ale představuje i falešného Mesiáše, tyrana slibujícího lepší zítřky. Antikristem se tak snadno mohou stát i vrchní ruští představitelé, považováni jejich příznivci naopak za pravé Mesiáše. Za Antikrista byla považován Petr Veliký, Ivan Hrozný, Mikuláš II. Alexandrovi, Rasputin, Lenin, Stalin, Michail Sergejevič Gorbačov či  Boris Jelcin.

Za Antikrista je příležitostně považován i současný  ruský prezident Vladimir Putin. Jeho podpora pravoslavné církve je dle jeho pravoslavných kritiků jen zástěrka zcela v duchu Antikristových falešných zázraků. Dolinska-Rydzeková upozorňuje, že mnohé z těchto online příspěvků vykreslujících Putina jako Antikrista jsou často publikovány poměrně marginálními proukrajinskými, pravoslavnými fundamentalisty.

Antikrist a konspirační teorie v USA

Apokalyptické teorie o Antikristovi usilujícím o naprostou nadvládu nad lidstvem prostřednictvím moderní technologie nejsou jen záležitostí Ruska. V USA jsou poměrně populární mezi evangelickými křesťany. Knižní a i zfilmovaná série Left Behind (v češtině vyšli první tři díly pod názvem Ponecháni napospas), která prodala více než 65 miliónů výtisků a byla v USA absolutním bestsellerem, vykresluje temnou budoucnost, kdy Antikrist v osobě rumunského politika uchopí absolutní moc prostřednictvím moderních technologií a nadnárodních institucí typu OSN.

Left Behind v mnohém vytvořilo prostor popularitu Donalda Trumpa s jeho antiglobalistickou politikou mezi evangelickým voličstvem. Hluboká nedůvěra vůči nadnárodním institucím, víra v konspirační teorie o skrytých silách působících v pozadí světových událostí usilujících o absolutní kontrolu člověka a přesvědčení o naprostém ohrožení křesťanství sekulárním liberalismem nyní propojuje řadu křesťanských příznivců Trumpa s křesťanskými příznivci Vladimira Putina. Např. čelní zástupci tzv. alternativní pravice, kteří za Trumpa výrazně lobovaly během prezidentských voleb na internetu, vnímá Rusko za jediného současného skutečného ochránce křesťanství a Putina vnímají často jako ještě lepšího prezidenta než Trumpa.  

Kirillova slova ale rezonují mezi všemi odpůrci tzv. Nového světového řádu, konspirační teorie o světovém spiknutí s cílem ovládnout lidstvo.  Konzervativně pravicový list Breitbart je okomentoval s tím, že není jediným, kdo se obává nástupu technologické diktatury všesledujícího  „Velkého Bratra“, ačkoliv „možná jen pár (lidí) by přejalo jazyk, který si zvolil k tomuto popisu“.

Související

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Více souvisejících

Rusko Apokalypsa Vladimír Putin Církev

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy