„Jsem banderovec.“ Na ukrajinských sociálních sítích lidé hlásí obdiv k Banderovi, včetně vysoce postavených policejních představitelů

Ukrajinou se šíří video, na kterém policista kope krajně pravicového demonstranta řve „Lehni Bandero“. Řada význačných postav Ukrajiny v reakci na to se začala hlásit ke kontroverznímu veliteli, odpovědného za masakry Poláků a Židů během druhé světové války.

10. února se na demonstraci na podporu kandidátky na prezidenta Julie Tymošenkové, střetla ukrajinská policie s krajně pravicovou skupinou C-14. Kamera zachytila, jak jeden policista sráží jednoho člena skupiny na zem, zatímco jiný jej kope a řve „„Lehni, Bandero!“

Policie zadržela 18 lidí, později je ale musela pro nedostatek důkazů propustit. Státní zástupci nicméně proti skupině zahájili trestní řízení za chuligánství, ublížení na zdraví a neoprávněné obsazení veřejné budovy. Zároveň bylo zahájeno šetření proti zasahujícím policistům za nepřiměřené použití síly.

Video zachycující celou událost vzbudilo na Ukrajině velkou pozornost. Jak upozorňuje Rádio Svobodná Evropa, ani tak kvůli násilí jako kvůli hanlivému označení vysloveného policistou. Andrij Kryščenko, šéf kyjevské policie, zveřejnil ještě 10 února video, ve které se za chování policisty omlouvá a že bude náležitě potrestán.

Ke kauze se vyjádřila řada vysoce postavených postav Ukrajiny. Ministr vnitra Arsen Avakov označil chování policisty za „nepřípustné“. Místopředsedkyně parlamentu Iryna Heraščenková označila postup policistů za „neadekvátní“. Podle ní si musí uvědomit, že „Stepan Bandera je ukrajinský hrdina, nikoli nadávka“.

Na ukrajinských sociálních sítích se začal šířit hastag „#Jsem Banderovec“, kterým dané osoby vyjadřovali obdiv ke kontroverzní veliteli. „Omlouvám se! Jsem také Banderovec. Sláva Ukrajině“ napsal šéf Národní policie Serhij Kňazev.

Mluvčí policie Artem Ševčenko sdělil Rádiu Svobodná Evropa, že hastag je zamýšlen jako ironický a upřímný zároveň. Podle něj za kampaní stojí poradce ministerstva vnitra Zorjan Shkyrjak. Ten během stejné doby jako Kňazev na svém Facebooku zveřejnil fotku, jak sedí pod portérem Stepana Bandery s komentářem: „ Pracuji na ukrajinském ministerstvu vnitra. Toto je moje kancelář. Jsem také Banderovec a jsem na to hrdý! Bandera, můj hrdina.“

Stepan Bandera byl vojenský velitel Ukrajinské povstalecké armády, jejíž členové jsou známi jako banderovci, a bojovník za samostatnost Ukrajiny. Bojoval proti Sovětům a nechvalně proslul útoky na Poláky a Židy. Část Ukrajinců jej považuje za válečného zločince, druhá za válečného hrdinu. Prezident Petr Porošenko podepsal v prosinci zákon, který přisuzuje banderovcům postavení válečných veteránů a s nimi související sociální výhody.

Pozitivní hodnocení Bandery řadou ukrajinských vrchních postav bývá v ruských médiích zdůrazňována jako důkaz fašizace Ukrajiny. Odborníci na Ukrajinu však upozorňují, že krajně pravicové, fašistické strany a hnutí mají jen minimální podporu mezi Ukrajinci a že ruská média jejich vliv cíleně zveličují kvůli vlastním propagandistickým účelům. Nicméně, západní státy opakovaně upozorňují na problém zapojení některých krajně pravicových bojůvek do ukrajinské armády.

Vzývání Bandery je na Ukrajině tvrdě kritizováno ze strany židovských organizací. Eduard Dolinsky, předseda ukrajinského Židovského výboru, upozornil na to, že hastag se objevil den po výročí masakru Poláků banderovci. Židovská komunita obecně bývá velmi znepokojena příležitostnými oslavami Bandery v ukrajinské společnosti.

Podle zjištění deníku The Jerusalem Post však i tak ukrajinští Židé stojí a tvrdí, že v ukrajinské společnosti není rozšířen antisemitismus více než kdekoliv jinde. Příležitostné antisemitické zločiny připisují Rusko, které dle nich chce cílenými provokacemi obrátit Židy proti Ukrajině a zároveň ji vykreslit jako neonacistickou zemi, jak je popisována v ruských médiích.  

Související

Více souvisejících

Ukrajina Stepan Bandera policie Ukrajina

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy