Koho se ve skutečnosti bojí Rusko? Generál stojící za ruským konceptem hybridní války to prozradil

Náčelník generálního štábu ozbrojených sil, první náměstek ministra obrany Ruské federace, generálmajor Valery Gerasimov, obvinil USA, že mají plán „trojského koně“ na destabilizaci „nepohodlných“ zemí prostřednictvím využití „páté kolony“ domácích protestů. Podle respektovaného komentátora Leonida Bershidskyho však Gerasimov vycházel ze zavádějících informací a jeho varování spíše než americké vojenské cíle reflektuje ruské vnímání nepřítele.

Gerasimov, v sobotu na konferenci o ruské vojenské budoucnosti řekl, že v moderních válkách je využíváno všech prostředků, včetně politických a ekonomických. Podle něj musí být ruská armáda schopná využít svého „klasického“ i „asymetrického“ potenciálu. Znamená to tedy jak vyvíjení vojenských technologií jako jsou např. balistické střely či tanky, tak rozšiřování působnosti Ruska v informačním prostoru.

Gerasiimov vyzdvihl jako úspěšný příklad této schopnosti vést tzv. hybridní válku ruské angažmá v Sýrii. Kombinace malých, zkušených vojenských sil a „informačních operací“ dle něj poskytla cenné lekce, které mohou být rozšířeny na „ochranu a rozvinutí národních zájmů mimo hranice Ruska,“ uvádí list New York Times.

Gerasimova doktrína

Gerasimov je uváděn jako tvůrce ruského konceptu „hybridní války“. V roce 2013 ve svém článku pro Vojensko-průmyslový kurýr napsal, že v moderní době neexistují jasné hranice mezi mírem a válkou a tedy, že vojska bojují i v mírové době, přičemž používají politické a ekonomické způsoby. Podle západních analytiků tato „Gerasimova doktrína“ byla následně využita během Ukrajinské krize i v Sýrii a stojí v pozadí kauz údajného ruského ovlivňování voleb v USA, ale i jiných evropských zemích.

Britský uznávaný expert na Rusko, Mark Galeotti, sdělil listu Sunday Times, že je zavádějící vnímat tento článek jako jakýsi základních kámen ruské vojenské ideologie. Podle něj zpráva nebyla mířená ani tak na Západ či k ruské armádě, jako ke Kremlu, kterého se pokoušel ruský generál přesvědčit, že armáda ví co dělá a je schopná si poradit s těmi věcmi, co děsí ruské vedení.

Jiný známý a citovaný komentátor, Leonid Bershidsky, ve svém článku pro zpravodajskou agenturu Bloomberg, poukazuje na velkou kritiku, kterou Gerasimov adresoval USA. Ruský generál Spojené státy obvinil z to, že rozvíjejí „ofenzivní vojenské akce“ jako je „globální úder“ a „multidoménová bitva“, přičemž užívají „barevné revoluce“ a technologie „jemné moci (soft power)“. Podle Gerasimova je cílem USA „likvidace státnosti nežádoucích zemí, podrytí jejich suverenity a nahrazení legálně zvolených vlád“.

Gerasimov identifikuje tyto vojenské akce ve Venezuele a tvrdí, že už proběhly Libyi, Iráku a na Ukrajině. Ve svém článku v roce 2013 varoval, že USA takto zasahují do série revolucí známé jako Arabské jaro. Gerasimov není jediným vysoce postaveným ruským činitelem, který obviňuje USA ze snah svrhnout vládnoucí režimy. Ruský ministr zahraničí Segjev Lavrov na začátku tohoto týdne obvinil USA z toho, že se chystají v nejmenované východoevropské zemi nakoupit zbraně a ty dodat do Venezuely.

Zvláštní zmínku si u Gerasimova vysloužila údajná „kompletně nová strategie vojenské akce“ vyvíjená Pentagonem, která má mít být nazývána „Trojským koněm“. Ruský generál tím označuje aktivní využívání „páté kolony protestního potenciálu“, která destabilizuje situaci v zemi před tím, než USA uskuteční strategické vojenské údery. Sunday Times připomínají, že o „páté koloně“ hovořil už ruský prezident Vladimir Putin v roce 2014, kdy tak označil domácí opozici vystupující proti záboru Krymu. Podle Putina se jednalo o „různorodou skupinu národních zrádců“.

Koho se skutečně Rusko bojí?

Podle Bershidskyho ruský generál pravděpodobně reagoval na vystoupení amerického generála Davida Goldfeina, velitele amerických leteckých sborů, na půdě thin-tanku Brooking Institution. Goldfein hovořil o multidoménových operací, jejímž účelem má vyvolat u nepřátele zmatek z toho, co se děje. Např. pokud Rusko či Čína odhalí přítomnost F-35 v jejich vzdušném prostoru, budou vědět, že je USA sledovaly, že znají jejich plány a že zatímco se Rusko či Čína budou věnovat této záležitosti, další operace právě probíhají.

Německý levicový online magazín Telepolis označil Goldfeinovy ideje za „připomínajícího Trojského koně“, z čehož si zřejmě Gerasimov vyvodil název operace. Nicméně, Goldfein ani Telepolis nikde nemluvili o „páté koloně“.

Podle Bershidskyho je poměrně vypovídají, že Gerasima spíše než hrozba stíhaček F-35 v ruském vzdušném prostoru děsí představa protestu obyčejných Rusů (podle komentátora to je ale zřejmě i proto, že Gerasimov má důvěru v ruskou armádu). Gerasimova doktrína, pokud se o ní dá nějak mluvit, tak je spíše než pokusem o rozpoutání hybridní války snahou o krytí si vlastních zad před možnou domácí opozicí, tvrdí Bershidsky

Související

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) Demonstrace v Rusku F-35 Joint Strike Fighter

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy