Za útoky na mešity mohou rasističtí politici a média, jsou přesvědčeni australští muslimové. Kontroverzní australský senátor tvrdí opak

Australský senátor Fraser Anning vzbudil velké pobouření. Ačkoliv odsoudil dnešní násilné útoky na novozélandské mešity, zároveň prohlásil, že si za ně muslimové mohou v zásadě sami. Australští muslimové naopak tvrdí, že za útoky stojí rasistické a nenávistivé výroky politiků jako je Anning.

„ Ať je to jasné, muslimové byli dnes oběťmi, obvykle jsou to pachatelé,“ napsal Anning, který islám popisuje jako „náboženský ekvivalent fašismu“. „Jen proto, že následovníci této divošské víry nebyli v tomto případě vrahy, neznamená, že jsou bez viny“ vyjádřil se senátor známý pro své islamofobní názory.

Bouře nevole, kterou jeho výrok vyvolal, jeho postoj nezměnila. „ On někdo stále zpochybňuje vazbu mezi muslimskou imigrací a násilím“, napsal na svém Twitteru později. V jiné zprávě zase napsal, že „islám není kompatibilní s Austrálií a našimi politikami.“

Anning už dříve vzbudil pobouření za své výroky. Minulý rok ve svém parlamentním projevu vyzval ke „konečnému řešení“ muslimských přistěhovalců. Slova připomínají terminologii, kterou užívali nacisté pro vyhlazování Židů v Evropě. „ Konečné řešení imigrantského problému je samozřejmě lidové hlasování,“ měl říci senátor dle listu New York Times.

Jeho dnešní slova byla odsouzena řadou australských politiků, včetně největších špiček. Australský premiér Scott Morrison nazval Anningovi komentáře „nechutnými“. Dle něj „tyto názory nemají v Austrálii místo, natož v australském parlamentu“. Bývalý australský premiér Malcolm Turnbull jej osočil, že šířením nenávisti a obracením Australanů proti sobě dělá práci teroristů.

Anne Alyová, první muslimská poslankyně v Austrálii, uvedla, že považuje za  „nepochopitelné“ jak někdo může užívat „výsady Parlamentu“ k šíření nenávisti. „ Je to smutné, že věci došly do takové bodu, kdy tato nenávistivá řeč bílého rasismu zaznívá v našem vlastním Parlamentu“.

Muslimská senátorka Mehreen Faruqiová vrátila Anningovi úder a obvinila jej, že právě jeho slova jsou odpovědná za masakr Christchurchu. „ Je tu krev na rukou politiků, kteří podceňují nenávist. Pro mě existuje jasná spojitost mezi jejich politikou nenávisti a tímto hloupým, nesmyslným násilím v Christchurchu…. muslimové jsou přímými terči politiků dnem za dnem včetně těch z krajní pravice jako je Pauline Hansonová a Fraser Anning".

Podle ní není náhoda, že došlo k útoku na mešity. „Toto není izolovaná událost s tajemnými příčinami. To není náhodné. To je důsledek islamofobní a rasistické nenávisti, kterou někteří politici a média normalizovali a legitimizovali, “řekla. „ My víme, že muslimové jsou démonizováni konstantně“.

O démonizaci muslimů ze strany politiků a médií hovořili i představitelé australských muslimských komunit. Muslimská Austrálie –Australská federace islámských rad považuje útok za „produkt zvyšující se islamofobie a marginalizace muslimů“ a vyzvala úřady, aby věnovaly „ extra pozornost růstu protimuslimských sentimentů a extremismu“.

Australský a novozélandský Velký muftí Ibrahim Abu Mohamed též částečně klade vinu za útok na mediální prezentaci muslimů. "Vždy zobrazují muslimy jako násilné teroristy," řekl SBS Arabic24. Média zároveň zkritizoval za to, že o incidentu neměla mluvit jako o terorismu.

K dnešnímu útoku na mešity na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch se přihlásil Australan Brenton Tarrant. Za svůj motiv označil touhu pomstít švédskou dívenku, která zemřela během teroristického útoku ve Stockholmu v roce 2017. Tarrant byl aktivních na krajně pravicových fórech, kde varoval před „bílou genocidou“, tj. konspirační teorií, že muslimové nahradí a vyhladí bílé Evropany.

Související

Více souvisejících

teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Austrálie Muslimové islám Brenton Tarrant (útočník z Christchurch)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy