Kreml je připraven vysvětlit Zelenskému Donbas, o Krymu se bavit nebude

Kreml je připraven vysvětlit jakémukoliv Ukrajinci své stanovisko k povstalci ovládnutému Donbasu, ale nehodlá se bavit o tom, komu patří Krym. Prohlásil to dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakci na výroky ukrajinského prezidentského kandidáta Volodymyra Zelenského, že by od ruského prezidenta Vladimira Putina požadoval vrácení Krymu a Donbasu i odškodnění za tuto okupaci.

"Jsme připraveni vysvětlit jakémukoliv občanu Ukrajiny, že Rusko neokupuje žádné ukrajinské území. O tom nemůže být ani řeči, protože neuznané (povstalecké) republiky Donbasu odvrhla sama Ukrajina a to, co se tam děje, je následkem politiky uskutečňované ukrajinským vedením," prohlásil Peskov podle agentury Interfax.

"Pokud jde o zmiňování Krymu v tomto kontextu, považujeme to za nepřípustné. Je to téma, o kterém se vůbec nedebatuje. Je to jednou provždy uzavřená otázka," dodal. Výrazy "okupace" a "anexe" považuje za naprosto nepřípustné vůči Krymu, ať de facto, tak de iure.

Podle Peskova je příliš brzy na komentář k prvnímu kolu prezidentských voleb na Ukrajině, které podle předběžných výsledků s výraznou převahou vyhrál Zelenskyj a do druhého kola postoupil nejspíše také stávající prezident Petro Porošenko, vnímaný jako hlavní protivník Kremlu.

"Dokud volby neskončily, dokud se neuskutečnilo druhé kolo a není znám vítěz, považujeme za předčasné se vyjadřovat," řekl mluvčí. Nicméně poznamenal, že Kreml by si přál vidět v čele Ukrajiny lidi snažící se o urovnání konfliktu v Donbasu.

"Samozřejmě bychom chtěli vidět u kormidla Ukrajiny nikoliv stoupence války, ale stranu zaměřenou na reálné a postupné urovnání situace na jihovýchodě Ukrajiny," řekl.

Кандидат в президенты Владимир Зеленский прибыл в свой штаб и играет с журналистом в настольный теннис pic.twitter.com/lesXGNsDsS

— Новое Время (@tweetsNV) 31. března 2019

Rusko anektovalo Krym před pěti lety po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě a jeho útěku do Ruska. O měsíc později vypukl v Donbasu konflikt mezi proruskými separatisty a vojsky loajálními k nové, prozápadní vládě v Kyjevě. Konflikt si vyžádal na 13.000 životů. Západ na postup Ruska odpověděl sankcemi. Moskva popírá, že by Rusko podporovalo separatisty, jak jej obviňuje Kyjev a Západ.

Rusko argumentuje, že na Krymu se 16. března 2014 - pod dohledem ruských vojáků - konalo referendum, v němž se pro připojení k Rusku vyslovilo údajně 96,8 procenta hlasujících. Ukrajina jeho výsledek neuznala, stejně jako EU, Spojené státy a drtivá většina zemí světa.

Související

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Rusko Donbass Doněck Krym Ukrajina volby na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 30 minutami

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy