Rozkrádání ruského státu? Ekonom našel překvapivého viníka

Průzkum provedený v Rusku tento týden zjistil, že důvěra ruské veřejnosti v tamního prezidenta Vladimira Putina dosahuje nejnižší úrovně za posledních 13 let, poukazuje Anders Aslund v komentáři pro server Washington Post. Ekonom působící v think tanku Atlantic Council připouští, že existují dobré důvody pro ostražitost vůči výsledkům ruských průzkumů, ale považuje za bezpečné tvrdit, že Putinova podpora klesá.

Obtížný úkol

Příčin je podle odborníka mnoho a jsou komplexní. "Jedna z nich ale nepochybně má co do činění se všudypřítomnou korupcí v zemi - týkající se i samotného prezidenta," deklaruje Aslund. Připomíná, že část amerických kongresmanů nedávno zaúkolovala americké tajné služby, aby vyčíslily Putinovo osobní bohatství, ačkoliv jde o obtížný úkol.

Ruský prezident je bývalý zpravodajský důstojník a ví, jak skrýt to, co nechce, aby bylo odhaleno, tvrdí expert. Konstatuje, že prvním důkazem o Putinovu bohatství byl pamflet "Putin a Gazprom" publikovaný v roce 2008 bývalým náměstkem ministra energetiky Vladimirem Milovem a bývalý vicepremiérem Borisem Němcovem, který byl v roce 2017 zavražděn.

Milov s Němcovem naznačovali, že čtyři Putinovi blízcí byznysmeni a přátelé z Petrohradu - Jurij Kovalčuk, Gennadij Timčenko a bratři Arkadij a Boris Rotenbergové - v letech 2004-2007 vyvedli z ruského plynařského gigantu Gazprom nejméně 60 miliard dolarů, vysvětluje ekonom. Dodává, že se tak mělo stát skrze neprůhledné veřejné zakázky, likvidaci majetku a manipulace s akciemi.

Americká vláda uvedenou čtveřici zařadila v roce 2014 na sankční seznam, což vyvolalo hlasité protesty Kremlu, uvádí Aslund. Připomíná, že tržní hodnota Gazpromu, který je zaregistrován na londýnské burze, vyšplhala v květnu 2008 na 369 miliard dolarů, aby investoři nyní zjistili, že z firmy mají prospěch spíše její subdodavatelé a likvidátoři než akcionáři, protože současná hodnota Gazpromu se pohybuje okolo 60 miliard dolarů, což znamená, vedení společnosti snížilo její hodnotu o 310 miliard dolarů.

To lze klasifikovat jako neuvěřitelně špatné řízení, nebo jednu z největších loupeží všech dob, zdůrazňuje ekonom. Doplňuje, že ředitelem firmy je od roku 2001 Alexej Miller, bývalý Putinův asistent, a Putin tedy musí být s jeho výkonem spokojen.  

Další pozoruhodná zmínka o Putinovu bohatství pochází od Sergeje Kolesnikova, bývalého obchodního partnera oligarchy Nikolaje Šamalova, poukazuje odborník. Vysvětluje, že Kolesnikov, který z Ruska uprchl ve strachu o život, poskytl v roce 2012 obšírný rozhovor přední ruské novinářce Jevgenii Albatsové, v němž tvrdil, že Putin si za státní peníze staví obří palác nedaleko černomořského resortu Soči, a naznačoval, že Putinovi jde zpravidla až polovina výnosu z obchodů jeho kumpánů.

Peníze znamenají moc   

"Je ironií, že Putin oslabuje veškerá vlastnická práva v Rusku. Proto Putin a jeho kumpáni potřebují převádět své bohatství do zahraničních přístavů. V opačném případě, kdyby v Rusku přišli o moc, budou okamžitě vyvlastněni," píše ekonom. Připomíná, že Putin tvrdě odsoudil tzv. Panama Papers, které nabídly další pohled na věc, jelikož podle těchto zveřejněných dokumentů se jeden z Putinových dlouholetých přátel, violoncellista Sergej Roldugin, stal milionářem, aniž by o tom věděl.

V Panama Papers lze nalézt dar v hodnotě 259 milionů dolarů, který Roldugin obdržel od ruského byznysmena Sulejmana Kerimova, vysvětluje Aslund. Dodává, že Kerimov se v dubnu 2018 ocitl na sankčním seznamu amerického ministerstva financí, navíc umělec získal i úvěr ve výši 650 milionů dolarů od kyperské dceřiné pobočky ruské státní banky VTB, který zřejmě nemá být nikdy splacen.   

"Pokud jsou podezření pravdivá, závěr je jasný: Putin a jeho nejbližší přátelé rozkrádají stát a jeho majetek, především Gazprom, v mimořádné míře," pokračuje expert. Sám odhaduje, že Putinovi přátelé vyvádějí od roku 2006 mezi 15-25 miliardami dolarů ročně, což za posledních 13 let činí mezi 195-325 miliardami dolarů, přičemž polovina této sumy připadla samotnému Putinovi.  

To se musí někde projevit, soudí ekonom. Odkazuje na brožuru "Život otroka na galejích" vydanou v roce 2012 Borisem Němcovem a aktivistou Leonidem Martynjukem, která dospěla k závěru, že Putin má 20 paláců, 4 jachty, 58 soukromých letadel a sbírku hodinek v hodnotě 700 tisíc dolarů.

Martynjuk, podobně jako další kritici Putinova režimu, musel z Ruska utéct, zdůrazňuje Aslund. Pokládá také otázku, proč Putin tyto peníze potřebuje. Odpovídá si, že peníze v Rusku znamenají moc, vládnout mohou jen ti nejbohatší, a tak Putin musí mezi nejbohatší patřit.

Je nanejvýš pravděpodobné, že Putin má většinu svého majetku v západních zemích, kde existuje vláda práva a finanční trhy dostatečně hluboké k tomu, aby umožňovaly anonymní vlastnictví společností, domnívá se ekonom. Právě v tom však vidí Putinovi zranitelnost, jelikož případný zákaz anonymního vlastnictví v USA a požadavek rozkrytí vlastnické struktury firem by ruskému prezidentovi značně zkomplikoval život.       

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Rusko oligarchové

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy