Rusové chudnou. Pijí méně vodky a kupují levnější značky

Ruští pijáci vodky mění své návyky, kvůli poklesu životní úrovně konzumují spíš levnější alkohol a v menších dávkách. Napsal to moskevský list Vedomosti s odvoláním na statistiky výrobců. Roste prodej nejlevnějších značek s cenou kolem 200 rublů (asi 70 Kč) za půl litru a stoupá především odbyt nápoje v menších obalech.

Nejpopulárnější je dnes v Rusku vodka ve čtvrtlitrových lahvích, uvádí Vedomosti. Tento trend je patrný zhruba od roku 2016 a podle ruského listu souvisí s klesajícími příjmy obyvatelstva. Rusové stále pijí často, ale vodku konzumují levnější a v menších objemech.

Pijáci vodky prý jsou také více zaměstnáni a mají méně času. "Nemohou vypít půllitru, dají si deci nebo dvě, aby rychle uvolnili stres," napsal ruský list.

V době hospodářské krize lidé navíc mnohdy pijí sami, a mnoho alkoholu tak nespotřebují. Stále častěji se v obchodech objevuje vodka v malých objemech jednoho decilitru. Vodku v tomto balení si Rusové dávají ke kávě nebo zmrzlině.

Podle Michaila Burmistrova, šéfa analytické skupiny Infoline, je v Rusku obecně patrný trend nákupu potravin a nápojů v menších objemech. Důvodem jsou nejen menší výdaje, ale i snaha držet pod kontrolou přísun potravin, touha vyzkoušet nové zboží nebo potřeba rychle se najíst během pracovního procesu.

Související

Více souvisejících

Rusko chudoba Alkohol

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

EU potřebuje investovat do bezpečnosti, státy jsou ale zadlužené. Řešením může být progresivní ekologická daň

Letošní volby do Evropského parlamentu se konají ve stínu bezpečnostních hrozeb, ekonomické nejistoty a vzestupu extremistických a populistických stran. Roste inflace, panuje nedostatek pracovních sil a Evropě se navíc nedostává dostatečných dodávek energie. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy