Putin ulehčí turistům návštěvu Petrohradu: Papírová víza nahradí elektronická

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, umožňující zahraničním návštěvníkům od 1. října navštívit druhé největší město Petrohrad a přilehlou Leningradskou oblast s elektronickými vízy, vydávanými pružněji, než tradiční "papírová" víza. Oznámila to dnes ruská média s odvoláním na internetový úřední věstník.

Počet turistů v někdejším hlavním městě carského Ruska by mohl stoupnout z nynějších 8,2 milionu na 12 milionů ročně, uvedl list Kommersant o očekávání místních úřadů. Petrohrad spolu s Moskvou patří k hlavním turistickým destinacím v Rusku.

Pro obdržení elektronického víza bude muset žadatel nejprve vyplnit speciální dotazník, a to ne později než čtyři kalendářní dny před odjezdem do Ruska, napsal list Vedomosti. Vízum sice bude platit 30 kalendářních dnů, ale dovolí maximálně osmidenní pobyt. Zažádat si o tyto víza lze při pracovní, turistické a humanitární cestě.

Petrohrad a okolí nebudou první v Rusku, kde se elektronická víza uplatní. Již dříve se vízový režim zjednodušil ve Vladivostoku a v Kaliningradské oblasti. A během loňského světového šampionátu ve fotbale mohli fanoušci se speciální průkazkou do Ruska přicestovat vůbec bez víz.

Putin minulý měsíc nařídil připravit zavedení elektronických víz pro celé Rusko od 1. ledna 2021, v rámci rozvoje turistiky. Tato víza by měla umožnit pobýt v Rusku až 16 dní, poznamenal Kommersant.

Související

Letadla, ilustrační fotografie.

Letiště v Petrohradu je dočasně mimo provoz kvůli neidentifikovanému objektu

Petrohradské letiště Pulkovo dnes dopoledne přerušilo provoz a řada letadel na ruských vnitrostátních linkách směřujících do druhého největšího města země se vrací zpět na místa startu. Informovala o tom agentura Reuters. Podle serveru Meduza byl vzdušný prostor nad Petrohradem uzavřen kvůli neidentifikovanému objektu.

Více souvisejících

Rusko Petrohrad Vladimír Putin víza Rusko

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy