Jako v Černobylu? Po explozi ruské jaderné rakety zní z USA tvrdá slova

NÁZOR - Krátce poté, co minulý čtvrtek raketovou testovací základně Něnoksa v severním Rusku otřásla exploze a došlo ke krátkému zvýšení radiace v oblasti, přešel Kreml do krizového módu, konstatuje editorial serveru New York Times. Americký deník tvrdí, že ten znamená zatajování informací, ujišťování, že se nic závažného nestalo, že takové věci se stávají všude a že vláda má vše pod kontrolou.

Vážná rána pro Putina

Situace podle editorialu připomíná situaci bezprostředně po havárii jaderné elektrárny Černobyl. Tentokrát se naštěstí zdá, že únik radiace neohrožuje obyvatele oblasti a zvýšené hodnoty nebyly naměřeny ani v sousedním Finsku a Norsku, přiznává newyorský server. Konstatuje však, že patetická, okamžitá vyhýbavost ruských úřadů znovu ukázala, že Kremlu jde mnohem víc o utajování než o informování vlastních občanů a světa, co se stalo a jaké je riziko.  

Poté, co stanice nedaleko města Severodvinsk po explozi ohlásily prudký nárůst radiace a lidé se v panice snažili získat jód, který brání štítné žláze vstřebávat radiaci, Moskva reagovala tak, že nechala odstranit informaci z městského webu, poukazuje renomovaný deník. Připomíná, že původní zprávy hovořily pouze o výbuchu raketového motoru na kapalné palivo a ujišťovaly, že takové nehody jsou běžným rizikem při důležitých výzkumech a udály se také v Japonsku a Spojených státech.

"Pět vědců, kteří zahynuli, rusové hrdě označili za velké hrdiny, kteří dostanou vysoká vyznamenání a jejich rodiny mnoho rublů," píše prestižní server. Dodává, že o dva dny později již úřady přiznaly, že vědci se podíleli na údržbě isotopového zdroje v motoru na kapalné palivo, načež následoval silný vědecký žargon bez konkrétních informací, na čem tito nešťastní vědci - které podle některých zpráv výbuch odmrštil do Bílého moře - pracovali.

Po utřídění stop, které šlo z ruského prohlášení vyčíst, americké tajné služby oznámily, že jeden z projektů, který mohl výbuch způsobit, ze zabývá vývojem střely s plochou dráhou letu na jaderný pohon schopné překonat po dlouhém letu americkou protiraketovou obranu, uvádí New York Times. Dodává, že NATO označuje střelu jako Skyfall, Rusové jako Burevestnik, a ruský prezident Vladimir Putin se jí vychloubal v loňském projevu o stavu země.  

Pokud je informace správná, zpoždění programu bude vážnou ranou pro Putina, a to v době, kdy čelí pravidelným demonstracím v Moskvě, kterých se účastní desítky tisíc Rusů pobouřených vyloučením opozičních kandidátů z voleb do moskevského zastupitelstva a obecně poklesem životní úrovně, deklaruje americký server. Doplňuje, že jaderná havárie v nákladném zbrojním programu, který Putin veřejně vychvaloval, není to, co prezident potřebuje.

Instinktivní lži

"Pošetilá akcelerace postsovětské studené války je velký problém sám o sobě, stejně jako Putinova iluze, pocházející ze Sovětského svazu, že vojenská moc, jakkoliv neúměrně nákladná a zbytečná, značí velikost země," pokračuje newyorský deník. Dodává, že z tohoto pohledu je utajování zásadní pro každý zbrojní program, aby byl protivník vyveden z míry, a Moskva je vždy posedlá tím, aby své vojenské programy zakryla před nepovolanými zraky.

Kreml by však měl po Černobylu naprosto jasně chápat, že ohledně jaderných havárií nelze nic utajovat, bez ohledu na jejich rozsah a zdroj, tvrdí renomovaný server. Tvrdí, že pokud by po černobylské havárii bylo vydáno včasné varování, zachráněny mohly být tisíce životů.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Havárie v Bílém moři neštěstí není Černobyl a s největší pravděpodobností nebude dále ohrožovat lidské životy, přiznává americký deník. Dodává, že skutečnou hrozbou pro Putina není selhání raketového testu a to, do jakého světla staví ruský jaderný program, kterým se prezident tak veřejně chlubí.

"Největším nebezpečím je, že instinktivní lži a zapírání vlády učiní ruskou a světovou veřejnost ještě nedůvěřivější vůči všemu, co Putin či jeho přisluhovači řeknou nebo udělají, až udeří další krize," uzavírá New York Times.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Více souvisejících

Rusko Jaderné zbraně raketa 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall) Vladimír Putin Rakety

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy