Mráz v Evropě má na kontě 300 mrtvých

Evropa - Tuhé mrazy, které přes týden sužují Evropu, mají na kontě už nejméně 297 obětí. V řadě zemí navíc sníh komplikuje dopravu, píše agentura AFP.

Největší počet mrtvých hlásí Ukrajina, kde za uplynulých 24 hodin zemřelo devět lidí. Celkový počet obětí výjimečně nízkých teplot v zemi tím stoupl na 131.Většinu mrtvých na Ukrajině tvoří bezdomovci, kteří umrzli na ulicích. Na 1800 lidí bylo hospitalizováno kvůli omrzlinám a podchlazení. Nouzové přístřešky poskytují útočiště pro 75 000 lidí.Osm nových obětí hlásí i sousední Polsko, kde se jejich celkový počet vyšplhal na 53. V Rumunsku evidují 34 mrtvých.V Srbsku už v důsledku arktických mrazů zahynulo devět lidí. Stav nouze platí ve 32 obcích a městech, hlavně na jihu a jihozápadě země. Na 70 000 lidí, kteří jsou odříznuti od okolního světa ve vesnicích zasypaných sněhem, zásobují potravinami policisté a vojáci.

Na Slovensku se zatím poslední obětí stal pětapadesátiletý muž, který v noci na neděli umrzl cestou domů z hostince v Kladzanech na východě země.V Tatrách trvá lavinové nebezpečí. Sobotní vydatné sněžení navíc dále zkomplikovalo dopravu, na některých silnicích se utvořily až třímetrové závěje. Zamrzlé výhybky na železnici způsobují několikahodinové zpoždění vlaků. Itálie se potýká s nejsilnějším sněžením za posledních 27 let a hlásí zatím sedm obětí. S odklízením sněhu v zasypaných městech pomáhají vojáci. Problémy kvůli počasí jsou hlavně v silniční dopravě v severní a střední části země. Některé úseky dálnic jsou uzavřeny.Sníh v zemi na Apeninském poloostrově zastavil i železniční dopravu, stovky cestujících uvízly na několik hodin ve vlacích. Obyvatelé Říma si zase stěžují na špatné zásobování supermarketů."Nepodařilo se mi v supermarketu sehnat žádné jídlo, lidé se zásobovali jako za války v roce 1943. Řím má infrastrukturu země třetího světa," postěžoval si na svém Twitteru Říman Salvatore Merlo.Ve Francii umrzli dva lidé bez domova - šestačtyřicetiletá žena ve městě Compiègne na severu země a šestapadesátiletý muž v Paříži. Celkově si mrazy v zemi galského kohouta vyžádaly zatím životy pěti lidí.V mnoha zemích komplikuje počasí dopravu. Londýnské Heathrow, nejrušnější letiště v Evropě, zrušilo třetinu letů. Británie je pod pokrývkou sněhu, kvůli kterému mnoho řidičů uvízlo přes noc na silnicích.Teploty ve Finsku klesly k 40 stupňům pod nulou. Meteorologové varují řidiče před arktickým větrem, nesjízdnými silnicemi a zhoršenou viditelností. Na dálnici mezi Helsinkami a městem Lahki sníh a mráz způsobily hromadnou nehodu více než stovky vozidel. Asi 40 lidí muselo být hospitalizováno.Příčinou tuhých mrazů je oblast vysokého tlaku nad západní Sibiří. Odtud proudí studený vzduch na západ.Mráz přesahuje hranice Evropy. Sníh pokryl města v Alžírsku, zablokoval silnice a odřízl vesnice v hornaté oblasti Kabylia. Země hlásí nejméně 16 mrtvých.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa Mrakodrapy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy