Mečiar se skrývá, odešel "za medvědy"

Bratislava - Vladimír Mečiar, kdysi nejmocnější politik na Slovensku, se od březnových voleb skrývá, na veřejnosti se neukazuje a vyhýbá se novinářům, píše v pátek deník Sme.

Od voleb, ve kterých se jeho Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) nedostalo do parlamentu, se Mečiar neukázal na veřejnosti. Pobývá na neznámém místě.

"Říká, že ten výsledek pro něj byl těžký. Vyrovnává se s tím a to ho do jisté míry blokuje," řekl o Mečiarovi jeho blízký spolupracovník, europoslanec Sergej Kozlík.

Není to však poprvé, co Mečiar zmizel. Podobně se po něm slehla zem třeba po volbách před dvěma lety, po nichž jeho hnutí vypadlo z parlamentu.

V HZDS tomu říkají, že Mečiar "odchází za medvědy".

Mečiarovo hnutí vyhrávalo všechny parlamentní volby na Slovensku až do roku 2002. Od té doby klesalo. Doba Mečiarovy vlády na Slovensku v 90. letech je nazývána "mečiarismem". Mečiarovy neurvalé postupy vůči opozici i zahraničním partnerům vedly například k tomu, že NATO nezařadilo Slovensko do první vlny svého rozšíření po pádu železné opony.

Po volbách z letošního března jeden z nejvýraznějších Slováků uplynulých dvou desetiletí vzkázal, že z čela HZDS a z politiky vůbec odejde. Byla to reakce na debakl jeho "národoveckého" hnutí, které získalo méně než procento hlasů.

Rezignaci se prý Mečiar chystá oznámit na stranickém sněmu, který se uskuteční v říjnu.

Vladimír Mečiar byl třikrát slovenským premiérem. Do povědomí Čechů se zapsal zejména v roce 1992, kdy s Václavem Klausem v brněnské vile Tugendhat domluvil rozdělení Československa.

Související

Lubomír Kopeček

ROZHOVOR: 30 let od Deklarace o svrchovanosti Slovenské republiky. Pokud by Československo přežilo, asi by se podobalo Belgii, míní profesor Kopeček

Slovenská národní rada před 30 lety, 17. července 1992, schválila Deklaraci o svrchovanosti Slovenské republiky. Dokument, který se proklamoval coby základ „suverénního státu slovenského národa“, byl přijat hlasy 117 ze 147 přítomných slovenský poslanců. Dali tím najevo, že Československo v dosavadní podobě považují za mrtvé, konstatuje politolog Lubomír Kopeček v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Profesor působící na brněnské Masarykově univerzitě, kterému letos vyšla kniha Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus, Zeman: Paralelní životopisy, v něm mimo jiné nastínil, jakým směrem by se mohla ubírat česká politika, pokud by k rozdělení společného státu nedošlo. Okomentoval také nedávné výroky exprezidenta Václava Klause o údajných důvodech pokojného česko-slovenského rozchodu.

Více souvisejících

Vladimír Mečiar

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy