Jste politické prostitutky, sjel bulvár poslankyně. A začala mela!

Moskva - Tvrdou bitvu mezi redakcí bulvárního listu Moskovskij komsomolec a poslanci hlavní vládní strany Jednotné Rusko vyvolal nedávný článek, v němž oblíbený moskevský list obvinil několik poslankyň z "politické prostituce". V poslaneckých kruzích vyvolal článek skandál a volání po odvetě. Kauzu prý pečlivě sleduje i Kreml.

Článek listu Moskovskij komsomolec se ostře navezl do tří zastupitelek Jednotného Ruska, které podle autora Georgije Janse mění stranický dres v závislosti na politické konjunktuře. Hlavním terčem kritiky se stala poslankyně Irina Jarová, šéfka bezpečnostního a protikorupčního výboru Státní dumy. Spolu s ní se pod palbou kritiky ocitly poslankyně Olga Batalinová a Jekatěrina Ljachovová.

Poslanci nejdříve vyzvali samotnou novinářskou komunitu, aby článek odsoudila. Když se nedočkali odezvy, vyzvali šéfa listu Moskovskij komsomolec Pavla Guseva, aby rezignoval. Následovala parlamentní rezoluce kritizující "zneužívání tisku k politickým útokům".

Poslanecký klub Jednotného Ruska pak obvinil moskevský list, že na svých stránkách propaguje veřejné domy a organizuje prostituci. Prokuratura byla rovněž vyzvána, aby prověřila daňové výkazy novin, v nichž jsou údajně nesrovnalosti. Hovoří se o zákazu vstupu reportérů listu Moskovskij komsomolec do budovy parlamentu.

Na internetu se objevilo video, na kterém údajní redaktoři kritizovaného listu dostávají ohromné peníze za zveřejnění zaplacených článků. Zatím posledním krokem bylo obvinění, že Moskovskij komsomolec neoprávněně pronajímá části budovy, v níž sídlí. Redakce tak bude čelit vystěhování.

K soudu už bylo odesláno několik žalob kvůli urážkám na cti. Spor podle kremelského mluvčího pozorně sleduje už i prezident Vladimir Putin.

Související

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 
Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Více souvisejících

Rusko bulvár Prostituce

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Aktualizováno před 20 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy