Putinovi se rozpadlo manželství, Rusko naprosto v šoku. Proč?

Moskva - Byli spolu 30 let, teď se rozvádějí. Řeč je o ruském prezidentu Vladimiru Putinovi (60) a jeho ženě Ljudmile (55). Oba už oficiálně rozchod potvrdili, napsal server yahoo.de. Bylo to naše společné rozhodnutí, uvedli oba.

Ljudmila přiznala, že jejich manželství je u konce, nějakou dobu už spolu nežijí. Téměř se nevidí. Manžel se podle ní věnuje intenzivně své práci, dcery jsou už velké a mají své životy a ona se vlastně naučila žít také sama.

Kdy přesně k rozvodu dojde, pár neupřesnil. Ljudmila pouze dodala, že její manžel se i nadále bude starat o ni i jejich děti. „Máme spolu velmi dobrý vztah," řekla a je mu prý za to vděčná. „Dá se říci, že jde skutečně o civilizovaný rozchod," podotkla.

Přiznání o rozchodu ruského prezidenta s první dámou bylo šokující. Oba totiž ve čtvrtek večer navštívili baletní představení Esmeralda a pak poskytli rozhovor ruské televizi, kde toto téma padlo.

O tom, že spolu nežijí, se spekulovalo už delší dobu. Rovněž na veřejnosti byli vídáni společně čím dál méně.

Pro Rusko je to naprosto bezprecedentní jev. V posledních dvou stoletích žádný ruský lídr neodkryl svůj soukromý život," říká socioložka Olga Kryštanovskaja, která je expertkou na ruskou politickou elitu. Za důležité označilo to, jaká partnerka se nyní případně objeví po Putinově boku.

Milostný život pánů Kremlu se vždy pečlivě tajil před veřejností. Obyvatelé bývalého Sovětského svazu tak například netušili, že jejich bolševický vůdce Vladimir Iljič Lenin, který měl za ženu Naděždu Krupskou, udržoval poměr s vdanou revolucionářkou Inessou Armandovou. Jeho choť o tom přitom věděla a dokonce mu to prý přála.

Také Putin dosud chránil své soukromí. Moskevský deník, který v roce 2008 napsal o údajné připravované Putinově svatbě s olympijskou vítězkou v moderní gymnastice, o třicet let mladší Alinou Kabajevovovu, byl na několik dní uzavřen. Putin tehdy zprávu důrazně popřel a vyzval novináře, aby své "namyšlené nosy" nestrkali do jeho soukromého života.

Kryštanovskaja soudí, že oznámení o rozvodu Putina u veřejnosti nepoškodí, možná mu i pomůže, ale jen pokud nenahradí Ljudmilu "mladým modelem". "Pokud se objeví nějaká (Putinova) mladá manželka, tak by reakce veřejnosti mohly být naprosto odlišné," věří socioložka.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy