Gagarin jde do kin. V Rusech budí hrdost i posměch

Moskva - Raketové motory začínají chrlit plameny a dým, zatímco Jurij Gagarin v oranžové kombinéze s úsměvem říká své slavné "Jedem!". Scéna z roku 1961 se vrací na plátna ruských kin v prvním životopisném filmu o prvním člověku ve vesmíru, natočeném za státní peníze ve vlasteneckém duchu. Tržby za prvních deset dnů promítání však podle agentury AFP nekryjí ani desetinu výrobních nákladů.

Zdroj: YouTube

Snímek "Gagarin, první člověk ve vesmíru" pojednává o dětství a mládí budoucí legendy přes výcvik v Hvězdném městečku až k letu do historie a okolo Země v trvání 108 minut. Končí ale návratem na Zemi a vyhýbá se všem zmínkám o dalším kosmonautově životě. Zejména pomíjí Gagarinovu smrt v troskách cvičné stíhačky MiG za dodnes neobjasněných okolností; zřejmě šlo o banální chybu pilotáže.Jakkoli se kosmonautova obří socha z titanu stále leskne na moskevské Leninově třídě jako ztělesnění posvátného idolu vypěstovaného sovětskou propagandou, Gagarin se až dosud nestal filmovým hrdinou. Až teď, kdy při pátrání po hrdinech pro postsovětské Rusko úřady povzbuzují natáčení nových vlasteneckých snímků.Kritika film přijala chladně. Filmaři prý vykreslili obrázek příliš dokonalého hrdiny, než aby mohl být věrohodný. Hlavně se nezdá, že Gagarin je zobrazen jako dokonalý manžel, který buď kupuje kytici pro ženu, anebo dceři mění plenky. Režisér Pavel Parchomenko podle televize Dožď "natočil retro snímek jako podle článku z Pravdy", novin sovětských komunistů. Ani archivní záběry skutečného Gagarina - pyšného na úspěch - na konci filmu příliš neladí s portrétem ukázkového hrdiny.Vdova a obě dcery - starší Jelenu jmenoval Putin v roce 2001 na 40. výročí letu ředitelkou muzea Kremlu - natočení tohoto snímku podpořily. Dříve bránily plánům na hudební komedii a autory jednoho akčního filmu přiměly vystříhat všechny zmínky o hvězdném hrdinovi."Gagarinova rodina byla zprvu podezíravá," připustil producent Oleg Kapanec během promítání snímku v Moskvě. Nakonec však souhlasu dosáhl.Film oživující slávu kosmonautiky vřele uvítali šéfové ruské kosmické agentury Roskosmos, jejíž pověst naposledy pošramotila série neúspěchů. "Nádhera. Dokážeme dělat nejen rakety, ale i filmy," rozplýval se Alexej Krasnov, který má v Roskosmosu na starosti pilotované lety.A jak to bylo s letem rakety Vostok 1?Dne 12. dubna vstávali kosmonauti v 5 hodin, 30 minut moskevského času. Snídani z tub dostali v montážní budově, po ní následovala krátká zdravotní prohlídka. Deset minut před sedmou přijeli Gagarin a Titov, oba ve skafandrech, na startovní plošinu. Dvě hodiny před startem, v 7 hodin 10 minut, už byl Gagarin usazen na svém místě v lodi a navázal spojení s řídícím centrem. Používal přidělený volací znak Kedr (Кедр, limba nebo cedr), řídící středisko bylo Zarja (Заря, svítání či záře). Po prověření spojení a přístrojů, které trvalo 20 minut, Gagarin už jen čekal na start. Při udržování kontaktu s kosmonautem se střídali Kamanin, Koroljov a Popovič, pro ukrácení čekání mu pouštěli do sluchátek písničky.

Dne 12. dubna 1961 v 9 hodin 7 minut moskevského času (6 hodin a 7 minut světového času) odstartoval Jurij Gagarin v kosmické lodi Vostok 1 z kosmodromu Bajkonur. V době startu mu bylo 27 let.

„ Поехали! – Jedeme! ", prohlásil Gagarin při zážehu motorů.Asi minutu po startu dosáhlo přetížení 3–4 G, poté se postupně snižovalo. Gagarin je snášel dobře, pouze puls mu vzrostl z klidných 64 na 150 úderů za minutu. Motor 2. stupně rakety (blok A) se vypnul později, než bylo plánováno; Vostok 1 proto nabral vyšší rychlost a místo plánovaného letu ve výšce 180–230 km nad povrchem Země se dostal na dráhu s parametry 181–327 km. Po 8 minutách 36 vteřinách letu dohořel motor 3. stupně, v 11. minutě se oddělil 3. stupeň rakety, ve 14. minutě Gagarin pocítil stav beztíže. Loď letěla automaticky, kosmonaut v průběhu letu udržoval spojení s řídícím střediskem, zapisoval svá pozorování a pocity (celou dobu letu se cítil výborně), když mu uplavala tužka, diktoval na záznam. V 57. minutě loď dosáhla maximální výšky 327 km. Gagarin trochu pojedl, napil se a začal se chystat na návrat.

Sestup byl komplikovaný, v 10.25 motor Vostoku zbrzdil loď, nepracoval však plánovanou dobu a řídící systém lodi proto neoddělil přístrojový úsek od kabiny. Loď navíc začala rotovat, což Gagarin oznámil na Zem, nikdo mu však nemohl pomoci ani radou. Po 10 minutách automatika přístrojový úsek konečně odstřelila, loď se stočila potřebným směrem a rotace ustala. Pak sestup probíhal normálně, teplota ochranného štítu dosáhla 2000 °C a přetížení 10 G. Ve výšce 7 km se odstřelil poklop průlezu, pilot byl katapultován a přistál na padáku vedle kabiny. V důsledku výše zmíněných odchylek v práci motorů loď nedoletěla do plánované přistávací oblasti jižně od Kujbyševa, ale přistála u vesnice Smelovka ležící nedaleko města Engels v Saratovské oblasti. Protože místo přistání leží na západ od kosmodromu Bajkonur, kde Vostok 1 vzlétl do vesmíru, neuskutečnil Gagarin kompletní oblet Země. Jeho kosmický let trval 108 minut, a byl to nejen první, ale (ještě ke konci roku 2011) i nejkratší orbitální kosmický let.

„ Když jsem v kosmické lodi obletěl Zemi, viděl jsem, jak je naše planeta krásná. Lidé, chraňme a rozmnožujme tuto krásu, ale neničme ji! " řekl Gagarin po letu.

Související

Jurij Gagarin (vlevo) pozoruje vojenskou přehlídku v Egyptě v roce 1962.

Gagarin byl skromný a veselý chlapík. Jeho smrt se stala živnou půdou pro konspirátory

Sovětský letec Jurij Gagrin, od jehož narození uplyne 9. března 85 let, získal věčnou slávu v dubnu 1961, když se jako první člověk vypravil do vesmíru. Následujících sedm let strávil hlavně jako svého druhu maskot, mladý usměvavý kosmonaut navštívil mnoho zemí světa, kde propagoval sovětské úspěchy. Marné byly jeho sny o další cestě do kosmu, nakonec se ale mohl vrátit k létání, které se ovšem Gagarinovi stalo osudným. Zemřel v březnu 1968 v pouhých 34 letech při leteckém neštěstí.

Více souvisejících

Jurij Gagarin Rusko

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy