V Řecku začal školní rok stávkou: Policie použila slzný plyn

Atény - V Řecku dnes začal týden stávek, k němuž se postupně přidají desetitisíce zaměstnanců státního sektoru, kteří se kvůli vládním reformám bojí ztráty pracovních míst. Pětidenní stávku zahájili učitelé středních škol a úředníci zdravotních a důchodových pojišťoven. Policie ráno rozehnala slzným plynem asi 300 pracovníků školní stráže, kteří chtěli zablokovat vchod do aténského ministerstva pro reformu státní správy.

"Asi 60 nebo 70 členů školní stráže se pokusilo proniknout do budovy, aby ji obsadili a byli vytlačeni policisty," citovala zástupce policie agentura Reuters. Školní stráže se v Řecku starají o pořádek ve školách a o bezpečnost žáků; stejně jako ostatní státní zaměstnanci má část z nich v rámci úspor přijít o práci.

Učitelé středních škol nebudou na protest pracovat celý týden, dnes se k nim na tři hodiny přidali i pedagogové základních škol. Na intenzitě nabudou stávky ve středu a ve čtvrtek, kdy se k nim připojí největší odborová organizace ve státní správě ADEDY. Od úterka navíc nebudou tři dny pracovat ani lékaři ve státních nemocnicích.

Rok 2013 je klíčovým rokem, neboť se zpožděním se začnou projevovat dopady úsporných opatření na obyvatelstvo zejména ti část, která je postižena téměř 27 % nezaměstnaností. Zlepšení podnikatelského prostředí, zvýšení investic, zlepšení výběru daní a zvýšená konkurenceschopnost bude částečně kompenzovat negativní dopady. Pokud vláda udrží trend rozpočtové discipliny a snižování zadluženosti je pravděpodobné, že země eurozóny přistoupí k odpuštění části státního dluhu, které se projeví sníženými náklady na dluhovou službu a takto získané prostředky bude vláda dát na veřejné investice.

Dále bude pokračovat privatizace státního majetku, píše web mzv.cz. Prvním významnějším prodejem byl státní podíl v loterijní společnosti OPA, bude pokračovat plynárenský průmysl, vodárenský průmysl, rafinerie, elektrárenský sektor a celá řada pozemků pro developerské účely. Po dokončení geologického průzkumu podmořských ložisek fosilních paliv bude vláda prodávat koncese na průzkum a těžbu plynu a ropy v jednotlivých lokalitách.

Související

Více souvisejících

Řecko Demonstrace v Řecku

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy