Zeman na Ukrajině: Slova podpory, ale i ostrá kritika

Kyjev - Prezident Miloš Zeman si přeje, aby Ukrajina podepsala smlouvu o přidružení k Evropské unii na listopadovém summitu Východního partnerství v litevském Vilniusu. Kyjev vyzval, aby zbývající čas do vrcholné schůzky využil k dalším potřebným reformám. Český prezident to uvedl po dnešní schůzce s ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem v Kyjevě. Česko podle Zemana také podpoří snahy Ukrajiny o zrušení víz do unie pro její občany.

"Česko podporuje nejenom úsilí Ukrajiny o zavedení asociační dohody s Evropskou unií, ale podporuje i další zahraniční aktivity Ukrajiny, jako její kandidaturu do Rady bezpečnosti OSN," řekl pak po schůzce Zeman. Janukovyče pozval na návštěvu Česka.

Kyjev i Praha doufají, že sblížení Ukrajiny s unií, a zvláště vytvoření zóny volného obchodu, pomůže zlepšit obchod mezi oběma zeměmi a zvýšit podíl českých investic na východě Evropy.

Zeman rovněž požádal Janukovyče o pomoc se získáním nového sídla české ambasády v Kyjevě. Prostory, kde nyní velvyslanectví sídlí, podle diplomatů prostorově nevyhovují. Různé české instituce proto sídlí na několika místech v Kyjevě. 

Zeman také svému protějšku předložil seznam "pěti až šesti" problematických zakázek českých firem na Ukrajině, kde vázne financování. "Jsem vděčen, že pan prezident vydal pokyny, aby se tyto problémy urychleně vyřešily," řekl na tiskové konferenci po jednání Zeman. Janukovyč na oplátku Zemana vyzval, aby podpořil zlepšení vízového režimu pro ukrajinské podnikatele, kteří chtějí působit v Česku. 

Zeman je v Kyjevě na pozvání Janukovyče. Oba politici se letos již setkali na summitu visegrádské skupiny v polské Visle. Zeman na vrcholné schůzce středoevropských států a Ukrajiny prohlásil, že chce svou cestou na východ podpořit sbližování Kyjeva s Bruselem.

Podmínkou uzavření asociační dohody mezi Ukrajinou a unií je propuštění vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Politička je za mřížemi kvůli údajnému zneužití pravomocí. Protože má problémy s nemocnou páteří, ukrajinská opozice požaduje její propuštění k léčbě v Německu. Při letošní návštěvě Berlína podmínky jejího věznění kritizoval i Zeman v rozhovoru s německým prezidentem Joachimem Gauckem.

Dnes český prezident případ příliš nekomentoval. Podle něj jde o citlivou otázku, které by "předčasná medializace" spíše uškodila. "Chtěl bych říci, že pravděpodobnost se se stoprocentní jistotou pohybuje v intervalu nula až sto procent," odpověděl Zeman na dotaz, kolik procent dává možnosti, že Ukrajina stihne vyřešit situaci kolem Tymošenkové do summitu Východního partnerství ve Vilniusu.

Putin zuří, nemá munici

Asociační dohoda Ukrajiny s EU má na 900 stránek a její obsah zná stejně málo lidí, jako je tomu v případě dohod o dodávkách plynu z Ruska. Veřejnosti se tak evropská integrace podává v abstraktní podobě. Mainstreamová média hlásají, že pokud by Ukrajina byla členem EU, bude Evropa nucena modernizovat ukrajinský průmysl, revitalizovat její zemědělství, likvidovat korupci, reformovat justici a učinit ji nezávislou na politice, zajistit svobodu slova a transparentnost voleb, vytáhnout z trosek zdravotnictví, postavit na nohy armádu, garantovat vznik sociálního státu... Komentáře k této iluzi není ani třeba, napsaly literarky.cz.

Opozice varuje, že asociace s EU ve finále promění ukrajinskou ekonomiku v pozici surovinového přívěsku Západu, strojírenství se rozpadne a zanikne i sociální systém. Není jasné, ani to, jak ukrajinská ekonomika zvládne během pěti let zavést na 20 tisíc evropských standardů. Pokud by se to mělo týkat i železnic o délce 30 tisíc kilometrů (se šesti tisíci elektrickými lokomotivami a 140 tisíci vagóny) a přechodu širokorozchodných tratí na evropský standard – Pán Bůh potěš! O takových „detailech" se ale zatím nemluví.

Podpis smlouvy o asociaci změní i zahraničněpolitickou orientaci Ukrajiny. Janukovyč sice po svém nástupu do funkce vyhlásil neblokovou politiku a odmítl členství v NATO, ve skutečnosti je však dnes ukrajinská spolupráce s NATO aktivnější, než tomu bylo za „oranžové" éry prezidenta Viktora Juščenka. Z toho všeho lze soudit, že právě proto nyní Moskva jedná s Kyjevem tvrdě -- jak prezident Putin, tak premiér Dmitrij Medveděv při setkáních se svými ukrajinskými protějšky potvrdili, že se Ukrajina bude muset smířit s tím, že z hlediska obchodu s ní bude zacházeno jako s ostatními členy EU, tj. bez jakýchkoli dosavadních výhod.

Na druhé straně je ale jasné, že Rusko nemá příliš nástrojů, aby politiku Ukrajiny ovlivnilo. I proto uvedlo do provozu ropovod Nord Stream a přistoupilo k výstavbě South Streamu, které obcházejí území Ukrajiny a umožňují Gazpromu dostát závazkům vůči západním partnerům bez ohledu na vrtochy ukrajinské politiky.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman Ukrajina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 9 hodinami

před 9 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí bude o víkendu teplé, ale deštivé

Nadcházející víkend bude sice teplý, podle ČHMÚ.cz ale také deštivý. Přesto naměříme až 26 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy