Záhadné zřícení boeingu v Kazani: Viníkem byl prezidentův syn?

Moskva - V kabině ruského boeingu, který se 17. listopadu zřítil v Kazani, prý byla osoba, která tam neměla co dělat. "Tato okolnost (...) se mohla stát příčinou neštěstí," uvedl dnes ruský server newsru.com s odvoláním na vyjádření experta Arkadije Orlova v petrohradské televizi. Údajně oním neznámým u pilotů mohl být syn prezidenta autonomního Tatarstánu, který při neštěstí zahynul spolu s dalšími 49 lidmi na palubě.

Sám Orlov se odvolával na údaje z "černé skříňky" letounu, zaznamenávající komunikaci v pilotní kabině. Experti Mezistátního leteckého výboru (MAK), který katastrofu vyšetřuje, prý nevylučují, že dotyčným v kabině mohl být Irek Minnichanov, starší ze dvou synů tatarského prezidenta.

Dalším významným pasažérem na palubě boeingu byl šéf republikové tajné služby Alexandr Antonov.

Podle Orlova přítomnost vysoce postavené osoby v kabině mohla ovlivnit počínání posádky, která se při přistávání dopustila řady chyb s tragickým vyústěním.

O vlivu přítomnosti nepovolané osoby v kabině na počínání pilotů se hodně spekulovalo v souvislosti s leteckým neštěstím ve Smolensku, při kterém zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński.

Sám MAK Orlovova tvrzení nepotvrdil. Za příčinu havárie předběžně označil ztrátu rychlosti v důsledku chyby pilota, který se prý s daným strojem vůbec poprvé pokoušel o opakované přistání.

V roce 1961 se stalo 14,15 leteckých katastrof na 1 milion letů, kdežto v roce 1995 byl tento poměr 0,46 ku milionu, v roce 2006 došlo k 0,65 katastrofám na milion letů. Nejbezpečnějšími regiony jsou střední a západní Evropa, Severní Amerika a Austrálie, kde se tento poměr pohybuje okolo 0,2 katastrof na milion letů; naproti tomu nejhorší situace je v Africe, kde byl tento poměr např. v roce 2005 4,31 a v roce 2006 dokonce 6,04.

V roce 1960 na 100 milionů ulétnutých osobokilometrů připadlo 0,8 usmrcených osob, v roce 1999 pouze 0,035 úmrtí a v roce 2000 0,03. V roce 1997 byl počet úmrtí v poměru 0,04 osob na každých 100 milionů přepravených cestujících. V roce 1997 došlo k 0,13 katastrofám na 100 milionů ulétnutých kilometrů, v roce 1998 to bylo 0,10 katastrof na 100 mil. km.

První černou skříňku sestrojil v roce 1954 australský vědec David Warren a nazval ji ARL Flight Memory Unit. Zaznamenávala 4 hodiny zvuků v kokpitu. Byla zavedena pouze v Británii, roku 1960 se rozšířila do USA a postupně do celého světa. V současnosti je CVR a FDR povinnou výbavou všech letadel s max. vzletovou hmotností nad 5 700 kg. Zapisovače musí odolat přetížení 3400 g a teplotě 1100 °C po dobu 30 minut.

CVR - Cockpit Voice Recorder (záznamník hovorů posádky) zaznamenává zvuky v pilotní kabině za posledních 30 minut

FDR - Flight Data Recorder (zapisovač letových dat) zaznamenává údaje o letu za posledních 25 hodin (kolem 200 funkcí)

Související

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

Více souvisejících

Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 54 minutami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy