Rockerky z Pussy Riot jsou na svobodě

Nižný Novgorod - Obě vězněné ruské rockerky ze skupiny Pussy Riot se dnes v rámci amnestie ocitly na svobodě. Po ranním propuštění Mariji Aljochinové z vězení v Nižním Novgorodu dnes odpoledne místního času opustila věznici v sibiřském Krasnojarsku i Naděžda Tolokonnikovová. Obě si odpykávaly dvouletý trest za "punkovou modlitbu" proti prezidentu Vladimiru Putinovi, kterou uspořádaly loni v únoru v moskevském chrámu Krista Spasitele. Do vypršení trestu jim zbývalo čtvrt roku.

Propuštění Aljochinové potvrdil Pjotr Verzilov, manžel další vězněné členky Pussy Riot Naděždy Tolokonnikové. Ta se dostala na svobodu také.Tolokonnikovová byla v posledních týdnech hospitalizována v krasnojarské vězeňské nemocnici pro tuberkulozní pacienty, kam byla přemístěna po protestní hladovce. Podle ruských médií se v Krasnojarsku má setkat s Aljochinovou, která za svou přítelkyní míří na Sibiř z povolžského Nižního Novgorodu. Třetí odsouzené člence Pussy Riot Jekatěrině Samucevičové už dříve soud změnil dvouletý trest na podmínku. Všechny členky Pussy Riot tak jsou na svobodě.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Amnestované rockerky z Pussy Riot jsou na svobodě
 

Aljochinová dnes v prvním rozhovoru po propuštění televizní stanici Dožď řekla, že nynější prezidentská amnestie není ničím jiným, než propagandistickým tahem Kremlu. Ona osobně by se prý nejraději osvobození zřekla. "Kdyby bylo možné amnestii odmítnout, udělala bych to," uvedla. "Nepovažuju tuto amnestii za humanitární akt, je to propaganda," dodala Aljochinová.Ruská pravoslavná církev dnes nabídla členkám Pussy Riot dialog. Jejich čin v moskevském chrámu Krista spasitele byl sice přímo namířen proti rostoucímu politickému vlivu pravoslavných popů, církev nicméně chová naději, že názory dívek "prošly vývojem". Podle mluvčího moskevského patriarchátu jsou duchovní připraveni s Aljochinovou a Tolokonnikovovou o jejich postojích diskutovat."Jsme připraveni k dialogu. Nikomu ho ale vnucovat nebudeme," řekl dnes ruským novinářům mluvčí patriarchátu Vsevolod Čaplin. K určitému kontaktu podle něj došlo už během věznění obou dívek - několik vzkazů si prý vyměnili přes advokáty, Aljochinová se na vedení církve obrátila i dopisem. "K radikální změně jejich názorů ale dialog zatím nevedl," připustil Čaplin.Podle advokáta Pjotra Zaikina se Aljochinová po svém propuštění v Nižním Novgorodu setkala se svými obhájci a s ochránci lidských práv z humanitární organizace Výbor proti mučení.

Prezidentská amnestie zkrátila členkám Pussy Riot dvouletý trest vězení, který jim soud vyměřil za výtržnictví. Toho se skupina dopustila, když v moskevském chrámu Krista spasitele odehrála protestní píseň "Bohorodičko, vyžeň Putina".

Proces mnoho světových politiků, lidskoprávních organizací i umělců považovalo za politicky motivovaný a řízený z Kremlu.

Dívky ve věku 25 a 24 let měly zůstat ve vězení do března příštího roku. Třetí odsouzené, Jekatěrina Samucevičová byl již dříve rozsudek zmírněn na podmíněný.Ruská vězeňská správa připravuje propuštění stovek vězňů. V rámci amnestie se očekává i ukončení trestního stíhání aktivistů Greenpeace, kteří protestovali proti těžbě ropy v Arktidě.

Související

Více souvisejících

Rusko Pussy Riot Marija Aljochinová (Pussy Riot)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy