Vztahy Evropy a USA musí projít renesancí, vyzval Kerry v Mnichově

Mnichov - Vztahy Spojených států a Evropy musejí projít renesancí, protože obě strany Atlantiku se vzájemně potřebují kvůli své ekonomické prosperitě i bezpečnosti. Na bezpečnostní konferenci v Mnichově to dnes řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Za jednu z příležitostí pro zvýšení hospodářské prosperity označil i rozvíjející se trh, který souvisí s bojem proti klimatickým změnám.

"Aby se Amerika vypořádala s výzvami, kterým čelí ve světě, potřebuje silnou Evropu. A Evropa potřebuje odhodlanou Ameriku, která se drží svých závazků," řekl Kerry. "To znamená, že uzavírat se do sebe není přijatelné pro žádného z nás," dodal."Co potřebujeme v roce 2014, je transatlantická renesance," prohlásil Kerry. Podle něj je třeba na obou stranách Atlantiku vložit energii do posilování prosperity, do sdílené bezpečnosti a do prosazování společných zájmů a hodnot. "Naše bezpečnost vychází z naší společné prosperity," zdůraznil v této souvislosti americký ministr.USA a Evropská unie jako nejvíc inovativní ekonomiky světa také podle Kerryho nesou zodpovědnost za boj proti klimatickým změnám. Ten ale podle ministra přináší i příležitosti k dalšímu hospodářskému růstu. "Řešením pro boj s klimatickými změnami je energetický trh, technologie v energetice. Tento trh má nyní hodnotu šest bilionů dolarů (122 bilionů korun), má 4,5 miliardy uživatelů," prohlásil Kerry s tím, že v dalších letech lze očekávat další expanzi trhu.Kerry také prohlásil, že ať už jde o klimatické změny, nebo o nepokoje v různých místech světa, žádná země nedokáže vyřešit problémy světa sama. "Proto je důležité, aby Amerika a Evropa stály po boku a zachovaly si svou jednotu," řekl ministr.Kerry připomínal potřebu užší spolupráce mezi USA a Evropou v situaci, kdy se těžiště americké zahraniční politiky přesouvá jiným směrem. Americký prezident Barack Obama v minulosti uvedl, že se chce více soustředit na tichomořský prostor.

Rasmussen: NATO a Rusko mají společné zájmy

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na konferenci podpořil další prohlubování strategické spolupráce mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem.

"Sdílíme základní zájmy. Sdílíme potřebu stability v našem sousedství a v celém euroatlantickém prostoru. Potřebu zastavit terorismus a extremismus. Vývoj na blízkém východě a v severní Africe nás ohrožuje všechny," řekl Rasmussen.

"Znepokojuje mě však, že v klíčových oblastech zůstáváme příliš vzdálení. Znepokojuje mě, když slyším o rozmístění nikoli obranných, ale útočných zbraní v Kaliningradu a Bělorusku. Musíme ustoupit od vzájemných hrozeb. Ve strategickém partnerství nemá rozmísťování útočných zbraní místo," pronesl šéf NATO.

Související

Více souvisejících

John Kerry EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy