Putin chystá projev: Krymsko-ruská smlouva o připojení je na spadnutí

Moskva - Ruská Státní duma, dolní parlamentní komora, dnes v rezoluci vyjádřila podporu výsledkům krymského referenda, ve kterém se obyvatelé ruskojazyčného ukrajinského poloostrova vyslovili pro jeho připojení k Rusku. Duma zároveň připravila návrh prohlášení, které reaguje na protiruské sankce USA a Evropské unie. Oznámila to agentura ITAR-TASS. V prohlášení se uvádí, že Washington "už není schopen rozeznat černé od bílého a vlastence od fašistů".

Pro rezoluci podporující výsledky krymského referenda hlasovalo 441 poslanců, jeden se hlasování zdržel. Dokument vítá "svobodnou volbu krymského národa a jeho snahu o znovusjednocení s Ruskem". 

Na schůzi Státní dumy má v poledne SEČ navázat slavnostní společná schůze obou parlamentních komor, jejímž vyvrcholením bude projev prezidenta Vladimira Putina. Ruská média spekulují, že hlava státu během projevu v Georgijevském sále podepíše krymsko-ruskou smlouvu o připojení poloostrova k Ruské federaci. Putin v pondělí uznal nezávislost Krymu a dnes schválil návrh textu smlouvy o připojení s doporučením, aby dokument byl parafován.

Poslanci dnes podle agentury ITAR-TASS jednomyslně schválili prohlášení, které reaguje na sankční seznamy USA a EU schválené v pondělí. Na soupisech jsou Rusové a Ukrajinci včetně několika členů vedení dolní i horní komory ruského parlamentu - na unijním seznamu je 21 osob, americké sankce se týkají jedenácti lidí.

Podle návrhu prohlášení je Moskva udivena, že sankce vyhlásily země, které vždy deklarovaly svou oddanost demokracii a sebeurčení národů.  Poslanci se zvlášť podivují nad sankcemi proti poslankyni Jeleně Mizulinové, která je předsedkyní výboru Státní dumy pro rodinu. "Hysterii Západu" podle nich nejspíš vyvolal fakt, že Mizulinová byla loni navrhovatelkou zákona o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který západní státy kritizují. 

Mizulinová byla spolu s poslancem Sergejem Mironovem spoluautorkou návrhu zákona, který zmocňoval ruského prezidenta připojit k Ruské federaci jakékoli cizí území bez souhlasu státu, jemuž dosud náleželo.

Zákon, který by podle právních expertů popřel základní zásady mezinárodního právního systému, byl nakonec z programu jednání parlamentu stažen. Kreml se rozhodl osud Krymu řešit mezistátní smlouvou mezi Moskvou a krymským vedením, které mezitím jednostranně vyhlásilo nezávislost na Ukrajině.

Psali jsme: Nová studená válka? Rus hrozí jaderným útokem +VIDEO Rusko píše pro Ukrajinu ústavu: To je ultimátum? bouří se Kyjev
 

Putin od počátku ukrajinské krize obhajuje kroky ruských vojsk a odmítá obvinění, že vstup armádních jednotek na Krym je nezákonný. Ruskou operaci na Ukrajině označuje za humanitární misi. Z násilností viní ukrajinské radikály.

Putin také prohlásil, že nepoužije na Ukrajině vojenskou sílu, pokud to nebude nutné. „Pokud nastane bezpráví třeba i na východě země a lidé požádají o pomoc, vyhrazujeme si právo použít všechny možnosti k jejich ochraně," uvedl Putin. Mezi ukrajinskými a ruskými vojáky na Krymu teď platí příměří. Vyprší tento pátek, informuje Rozhlas.cz.

"Krym může být také labutí píseň prezidenta Putina," upozornil v ČT Michal Kořan z Ústavu mezinárodních vztahů. Putinovi se podle něj nepodařilo udržet Ukrajinu ve sféře svého vlivu a geopolitické i ekonomické motivy ho nutí snažit se svůj vliv na Ukrajině získat zpět. "Je jasné, že mu tato strategie nevychází," poukázal ale Kořán. Možným scénářem podle něj je neutralita Ukrajiny, která by sice jednala s Evropskou unií, Rusko by se ale těchto jednání účastnilo také.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se Rusko uznáním nedělního refrenda dostalo do izolace. "Rusko se ve velké míře izolovalo, když uznalo toto takzvané referendum," poznamenal kanléřčin mluvčí Steffen Seibert a připomněl, že v sobotu 13 z 15 členů Rady bezpečnosti OSN referendum odmítlo. Čína se zdržela hlasování a Rusko využilo při hlasování právo veta.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

Počasí: Česko dnes zasáhly silné bouřky, objevilo se několik supercel

Českem se podle meteorologů z ČHMÚ přehnaly bouřky, které místy doprovázelo krupobití. Nejvyšší intenzity dosáhly na západě země, kde kroupy přesáhly velikost 2 cm.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy